• SolicitaČ›i programare:
  • 0745 587 138 sau 0742 229 191

O fata tanara este definita prin o piele ferma, obraji proeminenti dar si o trecere lina si neteda de la pleoapa inferioara la obraji. 

Odata cu inaintarea in varsta, apar modificari ale pielii si tesuturilor moi in treimea centrala a fetei datorate atrofiei generale a structurilor, avand drept rezultat aparitia pliurilor si santurilor dar si caderea lor progresiva accentuata de gravitatie.

Modificarile de forma a rotundului fetei, se datoresc atat reducerii volumului tesuturilor moi cu ptoza lor consecutiva, cat si scaderii de volum si densitate a structurilor osoase subiacente. Pe langa acestea, expandarea pielii si animatia repetata a fetei, aduce aspectul de exces tegumentar denivelat cu pliuri, santuri, depresiuni.

Exista mai multi factori care pot accelera procesul de imbatranire: expunerea solara, gravitatia, stresul cotidian, diversi poluanti atmosferici sau profesionali, etc.

Daca sunteti afectati de semnele imbatranirii fetei, un lifting facial poate fi potrivit pentru dumneavoastra.

Liftingul  chirurgical are ca scop inlaturarea excesului cutanat sever, corectia ptozei faciale, rezultat al imbatranirii, gravitatiei precum si slabirii bruste cu repozitionarea structurilor moi.

Procedeul chirurgical cunoscut si sub numele de “ Rithidectomie “ sau mai nou “Rithidoplastie”, corecteaza semnele vizibile ale imbatranirii fetei si gatului, cum ar fi:          

-         imbatranirea mediofaciala
-         santurile  profunde sub pleoapele inferioare
-         santurile  profunde intre  gura si nas
-         depozitele de grasime ptozata
-         pierderea tonusului muscular in partea inferioara a fetei, care poate crea pliuri cutanate
-         exces cutanat si depozite adipoase sub menton.

Pe langa efectul de intindere a pielii, procedeele in marea lor majoritate includ ridicarea si intinderea structurilor mai profunde(SMAS), incluzand atat muschii mimicii faciali cat si ai gatului.

Procedeele de lifting facial difera dupa cat de extinsa este decolarea(ridicarea pielii de pe structurile mai profunde), cat de adanca este disectia, cat de mare este incizia sau daca au fost utilizate alte procedee adjuvante.

Astfel liftingul facial minim invaziv, implica o incizie- excizie preauriculara de 3-5 cm care se poate prelungi la nivelul lobului urechii, decolare preauriculara minima, plicatura SMAS subiacent sau excizia si sutura lui “in tensiune”.

Minifacelifturile sunt indicate persoanelor care urmaresc modificari subtile ale regiunii mandibulare, liniilor nazolabiale, Marionette si corectia laxitatii faciale. Recuperarea postoperatorie si reintegrarea sociala e rapida .

Liftingurile faciale mai complexe sunt deci si mai agresive, includ decolari sub-SMAS dar deasupra muschilor mimicii in special a muschiului mare zigomatic pentru un efect maxim asupra santului nazolabial. Evident ca si riscul complicatiilor postoperatorii este mai mare, vindecarea mai de lunga durata si reintegrarea sociala mai tarzie.

Liftingul  facial traditional este de asemenea mai agresiv asupra gatului si mentonului, rezultatele insa  sunt mai profunde prin decolarea  mai extinsa cu eliberarea ligamentelor zigomatic, mandibulare si parotideo-maseterine, de asemenea disectia sub-SMAS permite ascensiunea potrivita a structurilor faciale moi.

Cei mai buni candidati sunt indivizii intre 40-65 ani, afectati de senescenta dar avand tonusul si elasticitatea structurilor faciale pastrate.

Liftingul facial este conceput astfel incat sa corecteze semnele imbatranirii, readucand  un aspect mai odihnit si mai tanar cu conturul ridicat si tonusul muscular facial crescut.

Liftingul chirurgical este o componenta importanta a reintineririi faciale care mai cuprinde: inlaturarea prin slefuire a straturilor degradate ale pielii( peeling chimic, laser, si microdermabraziune) si refacerea volumului subunitatilor faciale prin filling(adipolipofilling, etc). Liftingul facial se poate adresa fruntii, sprancenelor, obrajilor si gatului dupa caz; conferind un aspect intinerit net, proaspat si ferm al fetei. 

Exista actualmente tehnici minim invazive, fara incizii sau incizii minimale, utilizand fire de suspensie sub piele. Desigur se poate asocia cu remodelarea pleoapelor, nasului, urechilor, precum si alte procedee cosmetice. Planificarea operatiei, se face dupa o consultatie prealabila, care va evalua starea tegumentelor fetei, structurile subiacente, motivatia individuala precum si asteptarile postoperatorii. Se va evalua starea generala prin consulturi, explorari si analize specifice.

Se vor evita aspirina, antiimflamatoarele nesteroidiene, anticoagulantele, o saptamana inainte si dupa operatie, pentru a preveni tulburarile de coagulare.

Se va informa medicul curant asupra afectiunilor coexistente, tendintei de formare a cheloizilor, cicatricilor hipertrofice.

Se va evita fumatul care se asociaza cu o tendinta de vindecare intarziata si de evolutie spre cicatrici patologice.

Operatia, dureaza in medie 2-3 ore, se face in anestezie locala corectata cu analgosedare intravenoasa sau anestezie generala. Perioada de spitalizare poate dura 1-2 zile, in functie de complexitatea interventiei. 

Timpii procedurali: Se incepe cu incizii in linia paroasa la nivelul regiunii temporale si continua dealungul marginii anterioare a urechii, terminandu-se in spatele urechii. Astfel se permite accesul pentru intinderea tesuturilor subiacente, indepartarea grasimii si reducerea excesului de piele care atarna.

A doua incizie se face la nivelul mentonului cand este necesar. Daca tonusul muscular este bun si doar regiunea mediofaciala sau excesul de grasime la nivelul gatului vor fi corectate, se pot utiliza incizii mai scurte. Tehnici de lipoaspiratie pot fi adaugate pentru indepartarea depozitelor adipoase, precum si de umplere prin lipofilling.

Rezultatele postoperatorii:

Spitalizarea dureaza 1 zi, se aplica contentie elastica primele 2-3 zile. Se evita: aplecarea capului pentru activitati cotidiene, recomandandu-se pozitia ridicata a capului la 45 pentru drenaj decliv, expunerea la soare, solar, sauna. Reintegrarea socio-profesionala se face la 7-14 zile, cand se remite edemul, tumefactia si echimozele. Rezultatele finale sunt vizibile in 1-2 luni. Suturile vor fi estompate in decurs de 3 luni.

Formatiunile tumorale voluminoase, intinse, asimetriile faciale, rezultatele postoperatorii intermediare sau cicatricile inestetice, sunt provocari pentru chirurgul plastician, ce necesita corectii. 

Nu de putine ori este necesara interventia unor echipe mixte chirurgicale, care implica pe langa chirurgul plastician, prezenta chirurgului oftalmolog, O.R.L., oromaxilofacial sau neurochirurg. 

Dr. V. Nicula a executat cu succes interventii faciale multiple si complexe la nivelul fetei, gatului, care implicau procedee cosmetice si plastice reconstructive; beneficiind de traininguri specializate in centre universitare din tara si de peste hotare.

Este o optiune de tratament potrivita pacientilor cu sprancene ptozate (cazute) si a celor cu "santuri" adanci intre ochi, astfel aducand un aspect mai vigilent si mai proaspat, tineresc. Procedeul se poate aplica la orice varsta, dar este frecvent intre 40-65 de ani. 

Echilibrul corectiei este important pentru a nu rezulta o hipercorectie („facies surprins”), o corectie insuficienta sau asimetrica.

Nu de putine ori liftingul sprancenelor poate imbunatati aspectul ridurilor frontale. Fenomenele de imbatranire conduc in timp la reducerea campului vizual prin caderea fruntii si a sprancenelor in virtutea gravitatiei. Efortul de a compensa prin ridicarea sprancenelor, accentueaza formarea ridurilor si aprofundarea celor deja prezente. Se poate interveni prin sectionarea muschilor responsabili de riduri statice adanci, in special a celor dintre sprancene.

Procedeele pot fi de la cele minim invazive tip suspensii cu fire percutanate, pana la excizii directe suprasprancenoase eventual cu suspensii ale muschiului orbicular.

 Liftingul sprancenelor inlocuieste aspectul obosit, incruntat al fetei, cu un look atent, echilibrat de netezirea ridurilor lateroorbitare si evidentierea santului pleoapei superioare.

Procedura de augmentare a buzelor poate restabili sau mari volumul pierdut, rotunji si defini in ansamblul facial aspectul buzelor subtiate constitutional sau consecutiv fenomenelor de imbatrânire. Daca se injecteaza cu acuratete, procedura poate conduce la rezultate deosebite in ce priveste rejuvenarea faciala. Frecvent indivizii isi doresc imbunatatirea aspectului buzelor prin definirea conturului si volumului lor, dar nu neaparat  in relatie directa cu respectarea standardelor estetice de incadrare faciala. Adresabilitatea ridicata este justificata de importanta zonei orale incadrata de buze, pe lânga ochi si nas, centrul buzei inferioare fiind vârful triunghiului de focalizare a privirii interlocutorului in relatiile interumane.

Marirea cu echilibrare a buzelor, este o cale foarte usoara de infrumusetare faciala si deloc complicata. Desi majoritatea exemplelor prea mult mediatizate sunt dotate cu buze hipercorectate, neechilibrate intre ele, pervertind standardele estetice de incadrare faciala, acest fapt nu a redus din apetitul pentru aceasta manopera.

Optiunile de marire a buzelor includ filerele (descrise la capitolul filere faciale), injectiile cu grasime proprie, implantele siliconice,  procedeele de avansare a mucoasei sau liftingul buzelor.

Marirea buzelor se face cel mai frecvent cu ajutorul filerelor speciale pentru buze. Primul lucru de care se tine cont:  buza inferioara este centrul atentiei.  Majoritatea luminii cade pe buza inferioara punând-o in evidenta, creierul fiind stimulat indeosebi de elementele faciale iluminate corespunzator.

Deci la augmentarea buzelor, buza inferioara se mareste cel mai mult. Cea mai frecventa eroare este hipercorectia buzei superioare (introducerea filerului in exces), astfel ea tinde sa egaleze ca marime buza inferioara, echilibrul fiind distrus.

Buza superioara nu trebuie sa fie mai mare de 1/2- 2/3 din inaltimea buzei inferioare (adica din inaltimea rosului buzei vizibile).

Pentru o mai buna incadrare se considera ca buza superioara trebuie sa aiba o jumatate de latime de iris inaltime si o latime de iris latime de unde se pierde armonios in unghiurile buzei. În acelasi sens, buza inferioara are o latime de iris inaltime si trei latimi de iris latime.

Acestea sunt principiile care stau la baza standardelor de frumusete ale buzelor si fetei.

Augmentarea buzelor prin injectarea minim invaziva a filerelor determina o crestere dramatica a aspectului fizic si o imbunatatire exponentiala a frumusetii faciale. Anestezia poate fi prin contact(topica) cu spray sau creme anestezice aplicate pe zona de tratat si regionala injectabila.

Mai nou filerele injectabile sunt prevazute cu anestezic (lidocaina) incorporat care reduc considerabil discomfortul injectarii.

Ce intelegem prin rinoplastie

Rinoplastia sau operatia estetica la nas este unul dintre procedeele chirurgicale, care au potentialul de a modifica drastic felul cum arati, datorita pozitiei centrale-unice, este una dintre cele trei structuri majore care determina frumusetea faciala. Forma si dimensiunile nasului sunt rezultatul ereditatii, desi poate suferi alterari prin traume, in cursul vietii.

Ce se poate obtine prin rinoplastie

Prin rinoplastie se obtine chirurgical remodelarea nasului si readuce aspectul dorit ca proportii, incadrandu-l in armonia faciala. Prin rinoplastie se poate schimba forma, modifica marimea nasului, se pot corecta malformatii. De asemenea chirurgia nasului poate  corecta tulburarile de respiratie cu origine la nivelul nasului.

Ce putem corecta prin rinoplastie

Prin rinoplastie se pot corecta:

- Dimensiunile nasului in corelatie stransa cu echilibrul facial
- Latimea nasului, pozitia narinelor
- Varful nasului care poate fi lat, bifid, cazut, ridicat etc.
- Narinele prea largi, late sau deplasate
- Profilul nazal cu depresiuni sau cocoase la nivelul regiunii dorsale
- Asimetria nazala

Cei mai buni candidati pentru rinoplastie sunt persoanele nemultumite de aspectul exterior, constiente totusi ca perfectiunea e foarte greu de atins. Daca aveti o stare generala buna, un psihic stabil si sunteti realist in ceea ce priveste asteptarile, atunci rinoplastia este raspunsul la problemele cauzate de nas. Remodelarea nasului poate imbunatati aspectul fizic, reda increderea in sine si schimba in bine perceptia celorlalti despre tine.

Rinoplastia se poate indica in scop estetic, plastic (corectia unor defecte), functional (defecte de respiratie). Trebuie luata in considerare si varsta, recomandandu-se interventia in special dupa perioada de crestere. 

Pregatirea preoperatorie pentru rinoplastie 

Inainte de rinoplastie sunt interzise fumatul, aspirina (medicatia anticoagulanta), antiinflamatoarele. Este necesara abtinerea de la lichide si alimente in ziua operatiei (pentru anestezia generala). Uneori poate fi necesara prezenta unei persoane care te poate supraveghea si ajuta primele doua zile. Rinoplastia se poate efectua in ambulator in anestezie locala corectata cu sedare intravenoasa sau internata cu anestezie generala.

 Rinoplastie - operatoriu

Interventia dureaza de obicei 1-2 ore, se poate prelungi in functie de complexitate. Procedeul poate fi: inchis sau deschis, dupa modalitatea de abordare a structurilor nazale. Timpii procedurali: inciziile sunt ascunse la baza narinelor sau in orificiile narinale, pentru a permite accesul si modelarea cartilajelor si a oaselor nazale. Acestea pot include reducerea cocoasei, inaltimii nasului, ingustarea si remodelarea varfului, orificilor narinale, unghiului dintre nas si buza superioara. Aceasta procedura poate de asemenea corecta dificultatiile de respiratie cu sediul la acest nivel.

Rinoplastie postoperator

Postoperator se aplica mese in narine cu scop absorbant si de stabilizare interna (2-3 zile). Poate aparea tumefactie, echimoze si durere moderata cu evolutie limitata de administrarea antiimflamatoarelor, refrigerare locala si pozitia ridicata a capului. Imflamatia atinge un maxim in ziua 2-3 si se remite ulterior.

Indicatii postoperator rinoplastie:

- Evitarea suflatului nasului 2-3 saptamani. 
- In ziua a 5-a se suprima firele si atela de stabilizare externa.
- Evitarea activitatilor ca alergarea, aplecatul, innotul timp de 2 saptamani, de asemenea expunerea solara si frigul nu e permisa inainte de 2 luni.

Rezultate rinoplastie

Rezultatele postoperatorii: Ar trebui sa fie vizibile in primele 6-8 saptamani cu un rezultat final la 1 an. Cartilajul este flexibil si are potential de crestere de aceea rezultatele dupa chirurgie nu sunt in totalitate predictibile pe termen lung.