O fata tanara este definita prin o piele ferma, obraji proeminenti dar si o trecere lina si neteda de la pleoapa inferioara la obraji. 

Odata cu inaintarea in varsta, apar modificari ale pielii si tesuturilor moi in treimea centrala a fetei datorate atrofiei generale a structurilor, avand drept rezultat aparitia pliurilor si santurilor dar si caderea lor progresiva accentuata de gravitatie.

Modificarile de forma a rotundului fetei, se datoresc atat reducerii volumului tesuturilor moi cu ptoza lor consecutiva, cat si scaderii de volum si densitate a structurilor osoase subiacente. Pe langa acestea, expandarea pielii si animatia repetata a fetei, aduce aspectul de exces tegumentar denivelat cu pliuri, santuri, depresiuni.

Exista mai multi factori care pot accelera procesul de imbatranire: expunerea solara, gravitatia, stresul cotidian, diversi poluanti atmosferici sau profesionali, etc.

Daca sunteti afectati de semnele imbatranirii fetei, un lifting facial poate fi potrivit pentru dumneavoastra.

Liftingul  chirurgical are ca scop inlaturarea excesului cutanat sever, corectia ptozei faciale, rezultat al imbatranirii, gravitatiei precum si slabirii bruste cu repozitionarea structurilor moi.

Procedeul chirurgical cunoscut si sub numele de “ Rithidectomie “ sau mai nou “Rithidoplastie”, corecteaza semnele vizibile ale imbatranirii fetei si gatului, cum ar fi:          

-         imbatranirea mediofaciala
-         santurile  profunde sub pleoapele inferioare
-         santurile  profunde intre  gura si nas
-         depozitele de grasime ptozata
-         pierderea tonusului muscular in partea inferioara a fetei, care poate crea pliuri cutanate
-         exces cutanat si depozite adipoase sub menton.

Pe langa efectul de intindere a pielii, procedeele in marea lor majoritate includ ridicarea si intinderea structurilor mai profunde(SMAS), incluzand atat muschii mimicii faciali cat si ai gatului.

Procedeele de lifting facial difera dupa cat de extinsa este decolarea(ridicarea pielii de pe structurile mai profunde), cat de adanca este disectia, cat de mare este incizia sau daca au fost utilizate alte procedee adjuvante.

Astfel liftingul facial minim invaziv, implica o incizie- excizie preauriculara de 3-5 cm care se poate prelungi la nivelul lobului urechii, decolare preauriculara minima, plicatura SMAS subiacent sau excizia si sutura lui “in tensiune”.

Minifacelifturile sunt indicate persoanelor care urmaresc modificari subtile ale regiunii mandibulare, liniilor nazolabiale, Marionette si corectia laxitatii faciale. Recuperarea postoperatorie si reintegrarea sociala e rapida .

Liftingurile faciale mai complexe sunt deci si mai agresive, includ decolari sub-SMAS dar deasupra muschilor mimicii in special a muschiului mare zigomatic pentru un efect maxim asupra santului nazolabial. Evident ca si riscul complicatiilor postoperatorii este mai mare, vindecarea mai de lunga durata si reintegrarea sociala mai tarzie.

Liftingul  facial traditional este de asemenea mai agresiv asupra gatului si mentonului, rezultatele insa  sunt mai profunde prin decolarea  mai extinsa cu eliberarea ligamentelor zigomatic, mandibulare si parotideo-maseterine, de asemenea disectia sub-SMAS permite ascensiunea potrivita a structurilor faciale moi.

Cei mai buni candidati sunt indivizii intre 40-65 ani, afectati de senescenta dar avand tonusul si elasticitatea structurilor faciale pastrate.

Liftingul facial este conceput astfel incat sa corecteze semnele imbatranirii, readucand  un aspect mai odihnit si mai tanar cu conturul ridicat si tonusul muscular facial crescut.

Liftingul chirurgical este o componenta importanta a reintineririi faciale care mai cuprinde: inlaturarea prin slefuire a straturilor degradate ale pielii( peeling chimic, laser, si microdermabraziune) si refacerea volumului subunitatilor faciale prin filling(adipolipofilling, etc). Liftingul facial se poate adresa fruntii, sprancenelor, obrajilor si gatului dupa caz; conferind un aspect intinerit net, proaspat si ferm al fetei. 

Exista actualmente tehnici minim invazive, fara incizii sau incizii minimale, utilizand fire de suspensie sub piele. Desigur se poate asocia cu remodelarea pleoapelor, nasului, urechilor, precum si alte procedee cosmetice. Planificarea operatiei, se face dupa o consultatie prealabila, care va evalua starea tegumentelor fetei, structurile subiacente, motivatia individuala precum si asteptarile postoperatorii. Se va evalua starea generala prin consulturi, explorari si analize specifice.

Se vor evita aspirina, antiimflamatoarele nesteroidiene, anticoagulantele, o saptamana inainte si dupa operatie, pentru a preveni tulburarile de coagulare.

Se va informa medicul curant asupra afectiunilor coexistente, tendintei de formare a cheloizilor, cicatricilor hipertrofice.

Se va evita fumatul care se asociaza cu o tendinta de vindecare intarziata si de evolutie spre cicatrici patologice.

Operatia, dureaza in medie 2-3 ore, se face in anestezie locala corectata cu analgosedare intravenoasa sau anestezie generala. Perioada de spitalizare poate dura 1-2 zile, in functie de complexitatea interventiei. 

Timpii procedurali: Se incepe cu incizii in linia paroasa la nivelul regiunii temporale si continua dealungul marginii anterioare a urechii, terminandu-se in spatele urechii. Astfel se permite accesul pentru intinderea tesuturilor subiacente, indepartarea grasimii si reducerea excesului de piele care atarna.

A doua incizie se face la nivelul mentonului cand este necesar. Daca tonusul muscular este bun si doar regiunea mediofaciala sau excesul de grasime la nivelul gatului vor fi corectate, se pot utiliza incizii mai scurte. Tehnici de lipoaspiratie pot fi adaugate pentru indepartarea depozitelor adipoase, precum si de umplere prin lipofilling.

Rezultatele postoperatorii:

Spitalizarea dureaza 1 zi, se aplica contentie elastica primele 2-3 zile. Se evita: aplecarea capului pentru activitati cotidiene, recomandandu-se pozitia ridicata a capului la 45 pentru drenaj decliv, expunerea la soare, solar, sauna. Reintegrarea socio-profesionala se face la 7-14 zile, cand se remite edemul, tumefactia si echimozele. Rezultatele finale sunt vizibile in 1-2 luni. Suturile vor fi estompate in decurs de 3 luni.