Sunt discontinuitati situate la nivelul dermului, aparute ca urmare  cresterii bruste in volum prin expandarea excesiva a pielii.Ca rezultat fibrele conjunctive de colagen se rup, astfel dermul se fragmenteaza cu aparitia unor linii sau benzi deprimate, vizibile prin transparenta epidermului. 

Evolutia acestor rupturi ale dermului urmeaza acelasi parcurs cu vindecarea secundara a plagilor pielii: la inceput apare un proces imflamator, ulterior un tesut de reparatie si capilare de neoformatie.

În concluzie vergeturile sunt cicatrici dermice mai mult sau mai putin vizibile in functie de stadiul evolutiv, durata expunerii la factorii declansatori, tipul constitutional al pielii si momentul interventiei mijloacelor de preventie si tratament.

La inceput vergeturile sunt rosii-violacee, dispuse perpendicular pe directia liniilor elastice ale pielii.La maturitate devin albe-sidefii deprimate fata de pielea normala si nu se pigmenteaza la soare.

Regiunile in care apar cu precadere vergeturile sunt la nivelul segmentelor care sufera variatiile cele mai mari ale volumului: abdomen, solduri, fese, coapse, brate, gambe.

 

Prevenirea aparitiei vergeturilor:

- evitarea variatiilor bruste ponderale sau de volum muscular.
- evitarea expunerii solare excesive, la solar, sauna.
- utilizarea cremelor emoliente si masarea usoara a zonelor expuse.

 

Tratamentul vergeturilor:

- dusuri scotiene frecvente
- creme antiimflamatoare, emoliente antivergeturi
- mezoterapia
- microdermabraziunea
- peelingul chimic
- laserul CO2