Sanii mari peste masura, pot cauza probleme emotionale dar si de sanatate. Mai mult decat atat aceste femei pot intampina o varietate de probleme medicale datorita greutatii excesive a sanilor putand aparea, dureri locale, discomfort, tulburari de respiratie si alterarea biomecanicii coloanei vertebrale, nemaivorbind de problemele de imagine individuala.Marimea excesiva a sanilor poate interfera cu modul de viata dinamic, reducand vizibil confortul cotidian.

Interventia cunoscuta sub numele de mamoplastie reductionala, inlatura excesul de grasime, tesut glandular si piele, obtinand un san mai mic, mai usor si mai ferm, pentru integrarea lor armonioasa si simetrica in proportiile corpului.


Candidatul ideal


Mamoplastia reductionala se adreseaza in primul rand ameliorarii starii fizice de sanatate si mai putin doar imbunatatirii aspectului cosmetic.Majoritatea femeilor se plang de sanii mult prea mari si grei, excesiv de cazuti si balanti, restrictionandu-le sfera de activitate si cauzandu-le discomfort fizic.Reductia mamara se desfasoara doar in prezenta unor sani dezvoltati complet si nu este recomandata femeilor care au intentia imediata de a alapta.Cele mai bune candidate sunt femeile suficient de mature sa inteleaga procedura si sa aiba asteptari realiste in ce priveste rezultatele, grupele de pacienti cu risc fiind fumatorii si diabeticii.

Consultatia


Dr. V. Nicula va discuta franc cu tine despre forma si dimensiunile noilor sani, intre dorinta si asteptari realiste. Vor fi facute examinari, masuratori si fotografii de referinta inainte si dupa operatie.

Variabile care pot afecta procedura, sunt varsta, forma si marimea sanilor, dar si conditia pielii, etc. Se vor discuta toate detaliile operatiei, de la pozitionarea inciziilor, cantitatea de tesut exclusa, asezarea noului complex areolo-mamelonar, localizarea cicatricilor, etc.


Preoperator


Renuntarea la fumat cel putin 1 luna inainte si dupa operatie. Evitarea aspirinei, antiimflamatoarelor nesteroidiene precum si suplimentelor responsabile de alterarea calitatii sangelui. Evitarea vitaminelor si medicamentelor, cu exceptia celor care fac obiectul unui tratament de lunga durata, medicul fiind informat. În ziua operatiei, nu veti manca si nu veti bea nimic, cu 6 ore inainte.

Uneori poate fi necesara prezenta unei persoane apropiate care sa va conduca la Clinica si sa va ajute cateva zile dupa operatie. Dr. V. Nicula va desfasura mamoplastia reductionala in Spitale, Centre Chirurgicale, Clinici cu facilitati de Chirurgie Plastica, spitalizarea poate cuprinde 1-2 zile. Operatia poate dura intre 2-4 ore si se poate prelungi in anumite cazuri.

 

Anestezia si operatia

Sub anestezie generala se desfasoara intreaga operatie.Tehnicile variaza, dar cele mai frecvente proceduri cuprind inciziile periareolare verticale si cele “in ancora” sau “T inversat”, cu extensie pana in santul submamar.Dupa ce se indeparteaza pielea, grasimea si tesutul glandular in exces, complexul areolo-mamelonar se va ridica in noua pozitie.

Uneori lipoaspiratia poate fi folosita pentru a indeparta excesul de grasime.

În majoritatea cazurilor, complexul areolo-mamelonar va ramane atasat de un segment cutanat cu vase si nervi, doar in cazuri extreme cu sani enormi si pendulosi, poate fi necesara excluderea “in bloc” a glandei si areolo-mamelonului, urmata de grefare sau plastie cu tatuaj.

Firele de sutura vor fi localizate periareolar cu prelungire verticala pana in santul submamar.

 

Postoperator


Va fi aplicata pe zona operata, o bustiera, dupa pansarea plagii.Dureri moderate pot fi prezente cateva zile, in special la mobilizare, tuse, pentru aceea se vor administra analgetice. Corsetul special va fi purtat continuu cateva saptamani. Cicatricile initial rosu-violet, se vor albi in cateva saptamani, dar uneori se pot mentine rosii, pana la 1 an.

Desi dupa 1-2 zile se poate relua activitatea normala, dureri ocazionale pot persista saptamani. Se va evita ridicarea sau impingerea greutatilor, pentru 3-4 saptamani. Majoritatea femeilor pot relua munca in aproximativ 2 saptamani desi vor avea o rezistenta mai redusa cateva saptamani.

Vor fi limitate exercitiile de intindere, indoire pana la revenirea din starea astenica, de asemenea se va evita innotul cateva saptamani. Ulterior activitatea fizica se va relua cu purtarea unui corset atletic de suport.


Noul aspect


Desi durerea si imflamatia vor disparea in primele saptamani, noii sani isi vor definitiva forma si aspectul, dupa 6 luni. Si dupa acest timp, sanii pot fluctua ca volum si forma la schimbarile hormonale, sarcina, modificari de greutate.


Una din schimbarile cele mai rapide de imagine se produce prin reductia mamara, sanii devenind proportionati, feciorelnici iar imbracamintea va va avantaja.


În ciuda cicatricilor care sunt permanente dar semivizibile, veti fi multumita de propria imagine si de sanii sculptati la propriu.