Cresterea in dimensiuni a regiunii mamare la barbat, poate fi tranzitorie la pubertate sau persistenta in adolescenta respectiv la senescenta.

Ginecomastia adolescentului, este consecinta modificarilor hormonale avand ca rezultat cresterea in dimensiuni a tesutului glandular tinta si dezvoltarea sanilor. De cele mai multe ori sanii se reduc spontan in cativa ani, consecinta a involutiei tesutului mamar.

Ginecomastia involutionala a varstnicului, dealtfel persistenta si evolutiva, apare de obicei dupa varsta de 50 ani. Rezulta astfel o crestere graduala a sanului pe seama componentei fibroadipoase in contextul unui avans ponderal soldat cu depuneri de grasime toracoabdominale. Tratamentul hormonal de substitutie de multe ori poate aduce ameliorari in evolutia afectiunii.

Ginecomastia patologica, poate aparea la orice varsta ca o consecinta a modificarilor nivelelor hormonale aparute(tumori secretante de hormoni sexuali, administrari exogene de anabolizante, droguri, etc)

Consultatia va evalua dimensiunile, consistenta masei fibroadipoase si o va delimita de tesutul din jur, eventuale asimetrii mamare. Un examen local al testiculelor este util.

Testele de laborator vor evalua nivelele hormonale ale axului hipofizogonadal dar si tiroidian, biochimia incluzand functia hepatica.

Investigatiile imagistice(RMN) a regiunii cefalice sunt pentru excluderea unei tumori pituitare.

Indicatii de tratament includ prezenta simtomatologiei tip durere, sechele emotionale, introversie, evitarea socializarii, practicarii sporturilor(innotului).

Tratamentul consta in reducerea  volumului sanului prin excizie directa sau lipoaspiratie.

Excizia directa se practica pe mase palpabile izolate direct sub areole, sub anestezie locala uneori cu sedare intravenoasa, sau anestezie generala.

Se infiltreaza cu o solutie intumescenta zona propusa, se practica o incizie pe marginea inferioara a areolei, se delimiteaza masele patologice si se exclud. Incizia se vindeca intr-o maniera semivizibila.

Se aplica contentie elastica externa in functie de amploarea decolarii.

Reluarea activitatii normale se face cam dupa 1 saptamana.

Lipoaspiratia se practica in cazul formelor  nelocalizate, de mari dimensiuni, sub anestezie intumescenta locala sau generala.

Se practica de obicei 2 incizii de 3mm si se aspira continutul lichefiat cu ajutorul unei canule aspirative.

Se poarta contentie elastica 2 saptamani.

Reluarea activitatii normale la 1 saptamana.

In cazul ginecomastiilor gigante se pot practica variante de tehnici de reductie mamara, soldate cu cicatrici verticale, in „L” sau „T.”

Tratamentul chirurgical este singurul care obtine corectia reliefului toracic de tip android, rapid si de durata.