Procedura de augmentare a buzelor poate restabili sau mari volumul pierdut, rotunji si defini in ansamblul facial aspectul buzelor subtiate constitutional sau consecutiv fenomenelor de imbatrânire. Daca se injecteaza cu acuratete, procedura poate conduce la rezultate deosebite in ce priveste rejuvenarea faciala. Frecvent indivizii isi doresc imbunatatirea aspectului buzelor prin definirea conturului si volumului lor, dar nu neaparat  in relatie directa cu respectarea standardelor estetice de incadrare faciala. Adresabilitatea ridicata este justificata de importanta zonei orale incadrata de buze, pe lânga ochi si nas, centrul buzei inferioare fiind vârful triunghiului de focalizare a privirii interlocutorului in relatiile interumane.

Marirea cu echilibrare a buzelor, este o cale foarte usoara de infrumusetare faciala si deloc complicata. Desi majoritatea exemplelor prea mult mediatizate sunt dotate cu buze hipercorectate, neechilibrate intre ele, pervertind standardele estetice de incadrare faciala, acest fapt nu a redus din apetitul pentru aceasta manopera.

Optiunile de marire a buzelor includ filerele (descrise la capitolul filere faciale), injectiile cu grasime proprie, implantele siliconice,  procedeele de avansare a mucoasei sau liftingul buzelor.

Marirea buzelor se face cel mai frecvent cu ajutorul filerelor speciale pentru buze. Primul lucru de care se tine cont:  buza inferioara este centrul atentiei.  Majoritatea luminii cade pe buza inferioara punând-o in evidenta, creierul fiind stimulat indeosebi de elementele faciale iluminate corespunzator.

Deci la augmentarea buzelor, buza inferioara se mareste cel mai mult. Cea mai frecventa eroare este hipercorectia buzei superioare (introducerea filerului in exces), astfel ea tinde sa egaleze ca marime buza inferioara, echilibrul fiind distrus.

Buza superioara nu trebuie sa fie mai mare de 1/2- 2/3 din inaltimea buzei inferioare (adica din inaltimea rosului buzei vizibile).

Pentru o mai buna incadrare se considera ca buza superioara trebuie sa aiba o jumatate de latime de iris inaltime si o latime de iris latime de unde se pierde armonios in unghiurile buzei. În acelasi sens, buza inferioara are o latime de iris inaltime si trei latimi de iris latime.

Acestea sunt principiile care stau la baza standardelor de frumusete ale buzelor si fetei.

Augmentarea buzelor prin injectarea minim invaziva a filerelor determina o crestere dramatica a aspectului fizic si o imbunatatire exponentiala a frumusetii faciale. Anestezia poate fi prin contact(topica) cu spray sau creme anestezice aplicate pe zona de tratat si regionala injectabila.

Mai nou filerele injectabile sunt prevazute cu anestezic (lidocaina) incorporat care reduc considerabil discomfortul injectarii.