Abdominoplastia este un procedeu chirurgical care consta in eliminarea excedentului de tegument si grasime abdominala, retensionarea muschilor peretelui cu refacerea tonusului abdomenului. Procedeul poate reduce aspectul de abdomen proeminent, balonat si este deosebit de util femeilor multipare cu o piele grevata de vergeturi multiple, care vor sa revina la aspectul normal prenatal al abdomenului. Dar metoda se aplica si acelor indivizi supraponderali, care au pierdut multe kilograme intr-un interval de timp scurt si consecutiv au ramas cu falduri de piele in exces care atarna disgratios.
Abdominoplastia se combina frecvent cu lipoaspiratia, pentru tratamentul concomitent al zonei flancurilor. Reabilitarea siluetei abdominale cu excluderea pliurilor si faldurilor de piele in exces, se face cu pretul aparitiei unei cicatrici permanente pozitionata si mascata in pliul de flexie al coapselor pe abdomen si ascunsa de lenjeria intima sau chilotul de baie. Exista mai multe modalitati de incizie care pot fi discutate cu Dr.V. Nicula cu ocazia unei consultatii, moment in care vor fi clarificate necunoscutele si preferintele legate de operatie.
Indicatiile abdominoplastiei:
Interventia nu inlocuieste chirurgia bariatrica de slabire a pacientului obez, ci o completeaza, pierderea in greutate in urma operatiei fiind putin semnificativa in cazul obezitatii morbide. Candidatii la abdominoplastie sunt indivizii cu siluete definite deranjati de pliurile de piele si grasime abdominala in exces, laxitatea musculaturii abdominale, care nu sau remis dupa diete, exercitii fizice, masaj sau alte proceduri cosmetice. Interventia se recomanda persoanelor intr-un echilibru ponderal si este indicata in special femeilor dupa nastere care in urma distensiei abdominale, nu au mai revenit la siluete sau forme apropiate celor de dinainte de nastere. De asemenea persoanele cu un grad de obezitate, pot fi candidati potriviti, putandu-se proceda la o reductie ponderala cu indepartarea dupa caz a sortului abdominal anterolateral. Pot fi indepartate in acelasi timp vergeturile si cicatricile preexistente de la nivelul abdomenului inferior.
Abdominoplastia poate imbunatatii aspectul exterior, creste increderea in sine si calitatea vietii in general, cu conditia unor asteptari realiste din partea pacientului. Orice interventie chirurgicala presupune un grad de risc si incertitudine.
Planificarea interventiei:
Evaluarea starii generale de sanatate si localizarea zonelor de depozit din regiunea abdominala precum si a tonusului cutanat, se va face cu ocazia consultatiei de catre operator. Informati medicul asupra oricarui tratament urmat precum si afectiunilor coexistente. Abdominoplastia se poate asocia cu alte proceduri complementare cum ar fi: lipoaspiratia, lipofillingul, liftingul feselor si al coapselor, cura diastazei dreptilor abdominali, cura defectelor abdominale: hernii, eventratii etc.
Pregatirea preoperatorie
In ziua operatiei nu se manca si nu se bea(cel putin 6 ore inainte), se renunta la fumat cu cel putin 2 saptamani inainte si dupa interventie. Se evita consumul de aspirina, antiimflamatoare nesteroidiene, anticonceptionale si anticoagulante, o saptamana inainte si dupa operatie. Se interzice expunerea la soare, solar, sauna atat inainte cat si dupa operatie.
Orice infectie sau raceala supraadaugata, contraindica operatia si impune amanarea ei. Ascunderea informatiilor sau nerespectarea indicatiilor, creste nejustificat riscul operator expunand si punand in pericol propria viata. Uneori e necesara prezenta unei persoane apropiate care sa ajute in primele zile. Interventia dureaza 2-4 ore sau mai mult in functie de complexitatea cazului si asocierea unor proceduri complemetare. Necesita 1-2 zile de spitalizare.
Anestezia poate fi generala cu intubatie, sedare intravenoasa astfel vei dormi pe parcursul interventiei, sau poate fi rahidiana.Ocazional se poate practica anestezia locala cu sedare intravenoasa, astfel vei fi constient, relaxat si fara durere.
Operatia:
Se practica o incizie arcuata(sau variante) la nivelul pliului abdominal inferior. Se ridica pielea si grasimea de pe musculatura abdominala uneori pana la rebordul costal. Cand e nevoie se intinde musculatura dreptilor abdominali cu refacerea tonusului muscular(cura diastazei dreptilor).
Se trage pielea si grasimea eliberata, in jos cu indepartarea excesului, sutura si repozitionarea ombilicului. Uneori in cazul exceselor mari poate fi necesara pe langa incizia orizontala arcuata si o incizie verticala.
Sutura pielii se face in doua planuri nu inainte de a pozitiona 2 tuburi de dren subcutanat care se vor inlatura la 2-3 zile. Este necesara aplicarea unui corset elastic imediat postoperator timp de 3-6 saptamani.
Postoperator:
Abdomenul va fi intins, un discomfort si durere fiind posibile primele zile. Mobilizarea postoperatorie e rapida, firele de sutura se vor suprima la 10-14 zile. E necesara aplicarea de steri-stripuri pentru preluarea tensiunii in plaga.
Recuperarea va fi lenta timp de 2-3 saptamani depinzand de tonusul muscular preoperator. Cicatricile se reduc si se albesc dupa 6 luni, putand necesita tratamente adjuvante: masaj, pansamente cu silicon, revizie secundara.
Rezultatele postoperatorii sunt efective, de durata depinzand de o dieta si exercitii fizice regulate, etc. Daca esti un candidat realist in asteptarile tale, pregatit pentru consecintele unei cicatrici semivizibile permanente si tolerant cu o perioada de recuperare apreciabila, vei fi foarte satisfacut de recapatarea fermitatii, tonusului muscular si aspectului tanar al abdomenului.