Are ca scop recoltarea cu instrumente microchirurgicale a firelor de par cu radacina din zone permanente, si introducerea lor in orificii mici din zona deficitara sau absenta in fire de par. Foliculii de par astfel transplantati sunt mai rezistenti, pastrand caracteristicile zonei donatoare. Consultatia va stabili nivelul liniei paroase, numarul de sedinte, intervalul dintre interventii, numarul de grefe/interventie, precum si costul tratamentului.
Nu orice pierdere a parului se preteaza la implantul de par, diagnosticul trebuie bazat pe o anamneza, examene clinice si de laborator. Boli de sistem ca lupusul eritematos, sclerodermia sau boli dermatologice ca: alopecia areata activa, lichenul plan, sunt nerecomandate transplantului folicular. Preoperator se vor efectua testele de laborator, se va evalua zona donatoare in ce priveste densitatea, textura, numarul de sedinte potentiale.
Restrictii
- se evita consumul de aspirina, antiimflamatoare nesteroidiene, anticoagulante, 7 zile inainte si 2-3 zile dupa procedura.
- interzicerea fumatului 2 saptamani inainte si dupa operatie.
- parul va fi spalat cu sampon antibacterian inainte de sedinta.
Anestezia utilizata este cea localacu analgo-sedare intravenoasa. Operatia se va face cu pacientul in decubit dorsal de obicei, monitorizarea functiilor vitale: puls, tensiune arteriala, oximetria periferica.Se va recolta dupa infiltratia locala a zonei donatoare, o portiune de piele bogata in foliculi pilosi cu lungimea de 4-5 cm si latimea de 1-2 cm. Zona donatoare se va preta la sutura directa, cicatricea in urma vindecarii fiind foarte subtire si putin vizibila.
Din fragmentul de piele recoltat sub magnificatie de 6-8 ori, se izoleaza si se obtin grefe de 2-3 foliculi pilosi, care vor fi implantate la nivelul zonei receptoare in incizii plasate “in tabla de sah”. Firele prea apropiat plasate pot fi excluse de presiunea creeata, iar vascularizatia poate suferi. Aceasta este cauza recurgerii la mai multe sedinte, pana la obtinerea unei densitati capilare apropiate de cea dorita. Totusi niciodata zona receptoare grefata nu va avea un aspect identic cu cel al zonelor cu densitate normala.
Postoperator se aplica un unguent cu antibiotic, pansamentul gras aplicat fiind sustinut de o capelina pentru 2-3 zile. Vor fi prescrise analgetice pentru ameliorarea discomfortului. Capul va fi mentinut ridicat la 45 grade in primele nopti, este evitata aplecarea capului pentru activitatile cotidiene; activitatile fizice intense 5-7 zile. Spalarea parului e permisa dupa a 5-a zi. Pot aparea in functie de raspunsul inflamator individual si suprafata grefata, tumefactia fetei, echimoze care trec spontan in cateva zile. Stresul vascular poate determina caderea parului astfel ca firele de par vor reaparea dupa 6 saptamani.