Muschii mimicii sunt responsabili de mobilitatea faciala afectiv-emotionala, dezvoltarea lor excesiva putand oferi aspectul de facies hiperkinetic cu riduri si santuri care devin prezente si in repaos. 

Deci cu cat trairile afective sunt mai intense si mai “transparente” pentru cei din jur, cu atat muschii mimicii vor fi mai antrenati obiectivandu-se prin riduri, santuri, gropite dinamice persistente.  

Rezectia completa a muschiului corugator supraciliar bilateral, a muschiului procerus si depresorului supraciliar este o rezolvare definitiva, completa a fruntii incruntate.

Mai mult decat atat in afara efectului pur estetic de intinerire centro-frontala este un tratament eficient al migrenei.

În acest ultim caz, e suficienta doar deconexiunea completa, minim invaziva a corugatorului supraciliar bilateral.

Cu alte cuvinte aplicand o manopera chirurgicala obtinem doua efecte pozitive: rejuvenare frontofaciala definitiva si tratamentul migrenei.

Rezectia completa a muschiului corugator bilateral se face cu scopul decompresiunii nervilor supratrohlear si supraorbitar care perforeaza muschiul si dau ramuri cu traiect intramuscular(originea demonstrata a migrenei prin iritarea triggerului periferic.)

Rezultatele sunt foarte bune pentru cazurile selectionate, 50% rezolutia completa a simptomelor, 40% disparitia incompleta dar cu ameliorare neta( rezultatele negative, dealtfel putine pot fi puse pe seama testarii insuficiente, fals pozitive sau rezectiei incomplete a corugatorului bilateral). Candidatii ideali sunt indivizii avand un facies cu mobilitate excesiva, cu pierdere de volum, trairi afectiv-emotionale intense si prelungite, interesati de propriul aspect cu dureri de cap de preferat diagnosticati cu migrena provocata de triggeri periferici. 

Testarea se face prin chemodenervare cu toxina botulinica tip A, a muschiului corugator bilateral. Rezultatele sunt pozitive daca simptomele inceteaza indiferent de conditiile meteo, insomnii etc. Anestezia este minima locala, rareori la cerere se poate adauga analgosedare I.V.

Interventia consta in abordarea transpalpebrala(cand se opteaza pentru intinerirea pleoapei), endoscopica sau coronala a muschiului corugator conform unor repere osoase, miomectomia completa la originea capetelor si la insertie.

Reintegrarea sociala e rapida 2-3 zile cand se intervine endoscopic, 5-7 zile transpalpebral. Complicatiile postoperatorii posibile pot fi gropite, depresiuni, persistenta asimetrica a activitatii corugatorii si a ridurilor dinamice datorita fie rezectiei incomplete fie reinervarii prin ramuri motorii mediale sau laterale, contuzionarea sau sectionarea nervului supratrohlear si/sau supraorbitar.