Orice traumatism deschis la nivelul pielii sau mucoaselor, se soldeaza cu o cicatrice care e tradusa prin eruptia tesutului conjunctiv din derm prin discontinuitatea epidermului la suprafata. Desi definitiv, acest proces ireversibil nu exclude reducerea dimensiunii, inaltimii cicatriciale si repozitionarea pe cat putinta in zone semivizibile sau invizibile. 

Cele mai suparatoare tipuri de cicatrici sunt cele dehiscente, subdenivelate, cheloide si hipertrofice. Tratamentul difera in functie de tipul cicatricii, vechimea ei, etc. 

Se face o incizie care circumscrie cicatricea in tesut sanatos, se indeparteaza “in bloc” si se sutureaza in 2-3 straturi cu sau fara ancorare in profunzime. Uneori pentru a exclude o cicatrice extinsa, si pentru a reduce tensiunea in plaga, se indica folosirea unor expanderi siliconici  de diferite forme si dimensiuni.

O linie fina de sutura va inlocui vechea cicatrice cu  una  subtire, plata, usor de confundat cu pielea din jur. Pentru a preveni dezvoltarea aberanta ulterioara in timpul ramas pana la maturarea cicatricii se folosesc geluri, plasturi de silicon care functioneaza pe principiul presoterapiei si alte unguente sau creme anticicatriciale. Alte tratamente locale includ  injectarea intracicatriciala  a diversilor agenti, dermabraziunea, filingul, laserul, etc. 

Cicatricile subdenivelate, retractile pot fi ameliorate prin subscizie si injectare de filere. 

Tatuajele in functie de zona, intindere si profunzime se pot trata cu laser depigmentant sau chirurgical ca mai sus.