Ce este implantul facial?

Implantul facial este intervenția chirurgicală de corecție a contururilor faciale sau de armonizare a feței și trasăturilor ei. Prin implantul facial se restaurează forma feței, pierdută în urma unei traume sau a unei afecțiuni majore (cum ar fi cancerul). Implanturile pot fi realizate din țesut uman sau din materiale sintetice compatibile cu țesuturile umane și pot servi conturării unei linii mai armonioase a mandibulei, obrazului, nasului, mentonului. Forma și conturul feței este determinat de structura scheletului-cadru subiacent. Implantele faciale corectează și defectele din naștere la nivelul mentonului, mandibulei, nasului sau obrajilor. Augmentarea structurii scheletului osos va determina un efect de lifting (ridicare și întindere) a părților moi conferind un aspect mai întinerit și armonizarea proporțiilor faciale.
Image

Considerente înainte de implantul facial

  1. Implantul facial este o procedură chirurgicală cu specificitate mare și nu este recomandată pentru oricine, de aceea discuția preliminară cu medicul chirurg este absolut obligatorie.
  2. Fumătorii prezintă un risc ridicat de complicații. Pentru a micșora riscul acestora și în general pentru îmbunătățirea sănătății și a stării generale de bine, trebuie să renunțați la fumat înainte si dupa intervenția chirurgicală.

Planificarea implantului facial

Discuția preoperatorie trebuie să fie edificatoare pentru pacient în privința detaliilor, a etapelor operației și a așteptărilor postoperatorii. Medicului curant trebuie informat asupra în privința:
- Starea generală de sănătate fizică, inclusiv a istoricului medicale personal, afecțiuni majore, intervenții chirurgicale, dietă și regim.
- Starea de sănătate psihică, menționarea oricăror afecțiuni sau probleme psihice,
- Medicația actuală, inclusiv vitaminele și suplimentele alimentare,
- Reacții alergice la anumite medicamente sau anestezice.
În urma discuției cu pacientul, medicul chirurg va putea evalua potențialele riscuri și complicații ale intervenției chirurgicale. De asemenea, va putea să vă indice cu exactitate pregătirile pe care trebuie să le faceți pentru o recuperare cât mai ușoară și mai rapidă.

Implantul facial, procedura chirurgicală

Operația se desfășoară în sala de intervenții, cu pacientul ambulator. Se interzice tratamentul preoperator cu anticoagulante (aspirină), antiagregante plachetare. Anestezia e locală, de infiltrație cu sau fară sedare intravenoasă. Necesită, de cele mai multe ori, incizii in zone semivizibile sau invizibile (vestibulul bucal, submenton, palpebral inferior etc.)

Recuperarea după implantul facial

După 24-48 de ore tumefacțiile și echimozele se vor diminua. In jur de 10 zile, se dizolvă firele de la mucoasă bucală. Vindecarea și noul aspect facial, nealterat de efectele inciziilor chirurgicale, va putea fi observat de pacient după câteva luni. Timp de câteva săptămâni trebuie evitate traumatismele locale.
Rezultatele implantului facial cu țesut uman sunt predictibile pentru că, în timp, acestea îmbătrânesc. Dacă pentru implant se folosesc materiale sintetice, rezultatul va fi permanent.