Este unul dintre cele frecvent accesate tratamente chirurgicale la nivelul fetei. Una din teoriile frumusetii faciale afirma ca centrul frumusetii se gaseste in mijlocul fetei, incadrat intr-un triunghi cu baza sus la nivelul ochilor si vârful jos in mijlocul buzei inferioare.
Marimea irisului determina prin relatii de proportionalitate, dimensiunile celorlalte elemente faciale. Cu trecerea anilor, forma si aspectul pleoapelor sufera modificari in sensul atrofiei vizibile datorita particularitatilor(zonei cu cel mai subtire derm), intinderii cu producere de exces cutanat si pierderii troficitatii septului orbitar care permite hernierea grasimii din depozite.
Ochii devin mai mici, fiind acoperiti de excesul de piele care e asezat ca o gluga peste ei, si in acest context celelalte elemente definitorii faciale apar disproportionat mai mari, determinând un dezechilibru estetic si reducerea câmpului vizual.
Liftingul pleoapei e procedeul chirurgical care indeparteaza pielea in exces, o bandeleta din muschiul orbicular desirat sau hipertrofic si grasimea herniata din depozitele adipoase ale pleoapei superioare si inferioare.
Imbunatateste aspectul pleoapelor superioare, inferioare sau ambele, aducând o aparenta intinerita regiunii periorbitare, mai odihnita. Nu de putine ori reconstructia pliului palpebral superior, face diferenta intre rezultate bune si excelente. În unele cazuri adipofilingul sau injectarea filerelor speciale(Restylane, Perlane, Juvederm-Ultra 2, Radiesse), poate fi necesara pentru a masca santurile de sub ochi.
Deasemenea, poate trata:
- Excesul depozitelor adipoase care apar ca niste umflaturi in jurul ochilor.
- Caderea pleoapelor inferioare, expunând albul de sub iris. ( scleral show )
- Excesul de piele si ridurile fine ale pleoapelor inferioare.
Blefaroplastia se poate asocia cu alte interventii faciale ca liftingul facial, sprâncenos, precum si cu procedee cosmetice ca fillingul cu Ac. Hialuronic, botox etc.
Pacientul poate fi barbat sau femeie care are tesuturi faciale sanatoase, muschi; si au asteptari realiste privind imbunatatirea aspectului pleoapelor superioare, inferioare si regiunea periorbitara.
Pacientii ideali sunt:
- Indivizi sanatosi care nu au probleme medicale cu risc vital sau care se opun vindecarii.
- Nefumatori.
- Indivizi echilibrati, pozitivi
- Indivizi fara probleme serioase oculare.
Cei mai buni candidati sunt indivizii sanatosi, stabili psihic, realisti in ce priveste asteptarile lor. Cei mai multi au peste 35 ani cu exces cel putin tegumentar si privire obosita. Medicul trebuie informat, referitor la unele probleme medicale:
- Boli cum ar fi glaucomul, ochiul uscat sau dezlipirea de retina.
- Bolile de tiroida cum ar fi Basedow –Graves, Hipo sau Hipertiroidismul.
- Bolile cardiovasculare, Hipertensiunea, Diabetul sau alte Afectiuni circulatorii.
- Alergii.
Preoperator:
- examen de laborator ori evaluarea medicala.
- Administrarea unei medicatii respectiv adjustarea unei medicatii curente.
- Oprirea fumatului cu cel putin 7 zile inainte si dupa operatie. (Desi calitatea cicatricii e influentata pâna la maturarea ei 3-6 luni.
- Evitarea aspirinei si antiimflamatoarelor nesteroidiene dar si suplimentelor nutritive care pot cauza sângerare.( 1 saptamâna pre si postoperator.
Operatia:
- Pacientul ambulator, va fi insotit daca vine cu masina personala, atât pentru condus cât si pentru monitorizarea postoperatorie din prima noapte de dupa operatie.
- Anestezia poate fi locala cu sedare intravenoasa si analgezie, sau anestezia generala mai rar. Medicul va recomanda cea mai buna optiune pentru dumneavoastra.
- Liniile de incizie in chirurgia pleoapei sunt configurate pentru cicatrici cu o mai buna invizibilitate si ascundere in structurile naturale ale regiunii pleoapei.La nivelul pleoapei superioare, linia de incizie urmareste pliul natural prelungindu-se temporal pe un rid al “labei de gâsca” ascendent; permitând repozitionarea grasimii din depozite, intinderea musculaturii si a tesuturilor si/sau indepartarea excesului cutanat. La nivelul pleoapei inferioare, incizia de obicei este la 1.5-2 mm de marginea ciliara; excesul de piele, grasimea orbitala din depozite, muschiul orbicular redundant este indepartat. Incizia transconjunctivala e alternativa in cazul persoanelor tinere fara exces cutanat dar cu depozite grasoase vizibile.
- Inchiderea inciziilor se face cu: suturi resorbabile, adezivi tisulari, benzi chirurgicale de tip steri-strip.
Postoperator:
Rezultatele chirurgiei pleoapelor apar gradual dupa ce tumefactia si echimoza se reduce, pentru a revela o pleoapa neteda, bine definita, o privire ferma si regiunea periorbitara cu o aparitie intinerita.
Se evita efortul fizic, aplecarea capului in jos, puseele tensionale; se aplica imediat postoperator refrigerare in pozitie semisezânda cu efect favorabil in primele 24 ore, unguent oftalmic cu antibiotic, pansament de contentie sau deschis.