Este un procedeu cosmetic care consta in aplicarea unui agent chimic/unda laser pe suprafata pielii si are drept rezultat exfolierea straturilor foto-imbatranite ale pielii suprafetelor expuse de obicei (fata, gat, dosul mainii, etc).

Regiunile neacoperite de imbracaminte, sunt intr-un contact direct cu diversi poluanti (atmosferici, profesionali) si permanent expuse  fotoimbatranirii (in lipsa protectiei). 

Pacientul ideal pentru peeling chimic sau laser, este cel cu ptoza faciala minima, riduri fine sau moderate, care urmareste o imbunatatire marcata a aspectului fetei, cunoscand limitele metodei si avand asteptari realiste in ceea ce priveste rezultatele. Tenul deschis este mai potrivit decat cel inchis, care poate suferi tulburari de pigmentare, cicatrizare.

Pigmentarea cutanata neomogena, fotoimbatranirea, chiar si leziunile precanceroase cum ar fi keratoza, sunt tratate.

Procedeul poate creste toleranta pielii la factorii externi si poate controla acneea cicatriciala.

Concentratia si tipul agentului chimic se individualizeaza tipului de piele, regiunii si profunzimii al leziunii.

Cel mai frecvent este folosit T.C.A.(acidul tricloracetic), apoi Fenolul, acidul glicolic, etc. Exista riscul ca fenolul sa se absoarba prin piele determinand efecte sistemice secundare, extrem de toxice.

Pregatirea procedurii  poate implica administrarea Retin-A derivat de vitamina A, care creste penetrabilitatea pielii, A.H.A.(alfahidroxiacizi), hidrochinona (agent de albire), timp de 2-3 saptamani. 

Cu o saptamana inainte si dupa procedura se evita aplicarea cosmeticelor si tratamentelor faciale.

În cazul peelingurilor mai profunde, poate fi necesara prezenta unei persoane apropiate care sa te acompanieze pana acasa.

Istoricul pozitiv de herpes simplex, poate necesita pretratamentul cu Acyclovir cel putin cu o saptamana inainte. De cele mai multe ori nu e necesara anestezia, totusi o sedare usoara va aduce dupa sine relaxarea in timpul procedurii. Rareori se preteaza la anestezie locala, regionala. Procedura consta in spalarea abundenta a suprafetei dorite cu apa si sapun, alcool de 90, sau acetona. Niveluri ale peelingului Se aplica pensulatii cu agentul ales pe subunitati faciale pana la aparitia albirii omogene (frosting) pe toata suprafata, terminata pe cat posibil in zone semivizibile pentru a tempera zonele de demarcatie. 

Ulterior albirii, agentul ales se neutralizeaza. Pacientul va urma o dieta bogata in lichide, se va spala pe fata cu apa rece de 5-10 ori pe zi. Dupa 8-10 zile, va aparea o piele tanara, roza, lucioasa. 

Se evita expunerea  solara, se aplica creme cu factor de protectie  50, ziua si creme de albire noaptea. Dupa un peeling mediu reinsertia socio-profesionala se face la 2-3 saptamani, cand se poate aplica si machiajul. Aspectul rosu al regiunii poate persista cateva saptamani, dar va fi compensat de disparitia petelor, a ridurilor medii precum si de aspectul net intinerit al fetei.