Restaurarea volumului facial, refacerea consistentei si rotunjimii buzelor, umplerea santurilor si ridurilor, poate reduce neregularitatile, depresiunile si santurile periorbitare cu ameliorarea profilului rotund si neted suborbital.
Pacientii cu semne precoce si moderate ale imbatranirii, pot obtine rezultate atractive cu ajutorul filerelor injectabile, care pot dura pana la 18 luni si chiar mai mult.
1.REGIUNEA SUBORBITALA
Santurile de sub ochi pot fi tratate si umplute cu ajutorul filerelor injectabile pe baza de acid hialuronic ( Restylane, Juvederm, etc.)
Regiunea orbitala este tratata cu o atentie deosebita in zilele noastre datorita expunerii continue in relatiile interumane, exprimarea afectiva si modificarilor locale aparute prin susceptibilitatea zonei la oboseala, boli concomitente, pigmentare constitutonala etc. Halourile suborbitale pot aparea precoce la tineri, inaintea instalarii altor semne ale imbatranirii.
Filerele care se injecteaza in regiunea suborbitala sunt cele mai putin invazive (restylane, perlane, juvederm), mai rar radiesse.
Ca alternativa la filerele descrise, lipofillingul sau adipofillingul(injectarea de grasime prelucrata), sunt optiuni pe termen lung dar necesita recoltare de grasime proprie prin lipoaspiratie, prelucrare si injectare. Tratamentul se poate face doar in sala de operatie, este mai invaziv, poate necesita corectii successive(datorita resorbtiei inegale) dar rezultatul e de durata.
O alta alternativa, implantele faciale sunt pozitionate pe osul orbital, metoda mult mai agresiva, dureaza cel mai mult ca efect.
De asemenea liftingul palpebral inferior combinat sau nu cu laser resurfacing, este o metoda de luat in seama pe cazuri selectionate. Aceste modificari apar cel mai precoce, datorita variatiilor de volum ale tesutului lax periorbital dar si slabirii ligamentelor periorbitare.
Odata cu inaintarea in varsta, prin atrofie se pierde din grosimea pielii, din grasime dar si osul se remodeleaza in minus atat ca volum cat si ca densitate. În schimb depozitele de grasime suborbitala se augmenteaza si proemina in timp ce obrajii apar cazuti. Este asa numitul “aspect de dublu contur subpalpebral inferior”.
În trecut prima optiune era liftingul palpebral inferior, cu indepartarea grasimii redundante din depozitele retroseptale, aceasta din urma crea o tranzitie neteda de la orbita la obraz. Rezultatul era un look operat uneori cu “aspect de ochi infundati in orbite”, nenatural si neintinerit.
Dintre filerele de succes cele mai folosite in lume:
Restylane
Este un produs de acid hialuronic nonanimal, care dureaza intre 6 luni si 1 an, la locul injectarii. Nu necesita testare prealabila, fiind o substanta universal prezenta in organism. Are consistenta de gel transparent cu viscozitate proportionala concentratiei de acid hialuronic.
Perlane
Pare a avea un timp de remanenta mai prelunjit, dar este mai dens si mai vascos.
Juvederm
Este un produs care dureaza in locul injectarii pana la 18 luni, este mai fin se introduce mai usor.
Radiesse
Produs pe baza de hidroxiapatita de calciu, asemanator osului, persista dupa unele studii pana la 5 ani la locul injectarii, prin formare de os. Ultimele studii sugereaza ca acidul hialuronic injectat in regiunea suborbitala, rezista mai mult decat sa crezut initial, uneori chiar mai mult de 2 ani.
Tratamentul cu toxina botulinica, 2 saptamani inainte de injectarea de acid hialuronic, prelungeste longevitatea filerului.
2.TRATAMENTUL BUZELOR
Stergerea aparentei prin reducerea volumului si consistentei buzelor, este un fapt ca rezultat al imbatranirii lor.
Regiunea orbitara, nasul, regiunea bucala, sunt cele trei elemente faciale pe care interlocutorul le focuseaza cand stabileste conexiunea vizuala, in incercarea de a evalua frumusetea si expresivitatea individuala. In centrul lor, irisul, varful nasului si portiunea centrala a buzei inferioare, polarizeaza atentia celor din jur. Marirea buzelor este cea mai accesibila metoda de infrumusetare faciala si cea mai putin complicata daca sunt respectate standardele de frumusete (integrarea prin echilibru in armonia faciala). Optiunile pentru augmentarea buzelor au fost prezentate anterior, cu mentiunea ca exista filere de tipul celor expuse, special pentru buze. (restylane-lip, juvederm ultra-smile).
Cand se augmenteaza buzele, cel mai mult trebuie marita buza inferioara, daca buza superioara este prea mult augmentata, se pierde echilibrul estetic.
3.REGIUNEA MALARA (A OBRAJILOR)
Aspectul de obraji cazuti cu accentuarea santurilor nazolabiale si pierderea consecutiva a profilului rotund si neted facial suborbital, sunt consecinta directa a pierderii de volum(grasimea malara), gravitatiei si senescentei(care se manifesta prin laxitatea ligamentara si reducerea troficitatii SMAS).
Filerele utilizate pentru efectul de lifting mediocentral sunt mai consistente deci mai vascoase(restylane subQ, juvederm voluma). Au rolul de a reface volumul obrajilor, deci ridica pielea redundanta stergand santul nazolabial si refacand triunghiulfacial.
Filerele specifice trebuie injectate profund in tesuturi stabile, adica subSMAS sau supraperiostal pentru a putea ridica pielea cazuta(ptozata).
Procedeul trebuie repetat deoarece rezultatele postinjectare nu sunt permanente, filerele sfarsesc prin a fi metabolizate de organism intr-o perioada variabila individual.
Planificarea manoperei
Dr.V.Nicula va stabili de comun acord cu pacientul punctele de injectare, profunzimea introducerii si efectul scontat. Chirurgul plastician va evalua structura fetei(piele, muschii mimicii si structura osoasa), motivele si asteptarile de la procedeele prezentate la selectionarea tratamentului individual. Procedura se va efectua in cabinet sau in sala de operatie ca parte a unei interventii mai complexe ce implica timpi chirurgicali. Cele mai uzitate cai de a face anestezia sunt: anestezia topica si anestezia regionala.
Anestezia topica sau de contact se face prin aplicarea pe piele sau pe rosul buzelor a unei combinatii de substante anestezice: lidocaina, bupivacaina si tetracaina. Exista totusi un discomfort, care lipseste in cazul blocului regional. Exista filere cu anestezic incorporat tolerabile la injectare, care nu necesita anestezie separata. Se recomanda evitarea anticoagulantelor si antiagregantelor plachetare, daca se are in vedere injectarea filerelor de orice fel.
Post-tratament
Imediat, pacientul poate acuza un discomfort usor, tumefactie, senzatia de tensiune. Incidental pot aparea vanatai minore, fenomene care se remit rapid(de obicei in primele zile). Anumiti indivizi, in special cei cu piele deschisa la culoare, pot prezenta o persistenta a inrosirii si o vindecare intarziata. Este permis machiajul dar dupa aplicarea cremei de protectie solara SPF 50.
Rezultate
Rezultatele postinjectare variaza in functie de zona tratata, metabolismul individual dar si modul de viata.Filerele injectate tind sa dispara mai rapid in zonele dinamice care presupun activitate musculara. Acest fapt explica longevitatea extinsa a filerelor in cazul tratamentului initial cu toxina botulinica in zona de injectat.