Programări: 0745 587 138

Circulatia venoasa a membrelor inferioare este reprezentata de doua sisteme venoase: sistemul venos profund si sistemul venos superficial. Sistemul venos profund colecteaza sangele venos de la nivelul structurilor profunde ale piciorului, gambei si coapsei(osteoarticular si muscular). Sistemul venos superficial dreneaza sangele venos provenind de la nivelul structurilor superficiale ale piciorului, gambei si coapsei(piele si tesutul gras subcutanat). 


Cele doua sisteme venoase sunt separate de planul fascial profund ce acopera  musculatura membrelor inferioare, intre ele existand vene comunicante si perforante care penetreaza aceasta fascie profunda facand legatura intre cele doua sisteme. La nivelul radacinii coapsei cele doua sisteme conflueaza in sensul ca sistemul venos superficial se varsa in cel profund, rezultand un trunchi venos care conduce sangele de jos in sus catre inima.

Aceasta deplasare antigravitationala este posibila prin prezenta unor valve unidirectionale prezente atat in cele doua sisteme venoase cat si in cel perforant-comunicant. Valvele unidirectionale permit ascensionarea sangelui venos, caderea inapoi in virtutea gravitatiei fiind oprita in conditii normale. Cand aceste valve devin incompetente, circuitul normal al sangelui venos este perturbat, presiunea venoasa se echilibreaza liber intre sisteme, urcand cu dificultate si dilatand venele superficiale.

Astfel venele superficiale pierd treptat functia de drenaj ascendent, devenind simple depozite de sange venos, transformandu-se in varice. Boala varicoasa are o frecventa mai mare la femei, debutand la varste cuprinse intre 20-50 ani. Cauzele aparitiei bolii varicoase sunt: ereditatea, factorii predispozanti si favorizanti(de mediu). Factorii genetici sunt reprezentati de prezenta sindromului de distrofie venoasa sau a celui de deficienta aponevrotica. La persoanele cu inclinatie constitutionala de obicei tipul astenic, pot coexista: boala hemoroidala, ptoze viscerale, piciorul plat, artroze, discartroze etc.

 Factorii de mediu sunt profesia care implica statul in picioare pasiv si prelungit, caldura excesiva, efortul intens si prelungit, favorizeaza aparitia varicelor. Alti factori favorizanti sunt: obezitatea, sarcina( prin presiunea suplimentara exercitata de lunga durata, care se opune intoarcerii venoase), alte afectiuni. Evolutia bolii varicoase cuprinde din punct de vedere clinic: o faza de debut si o perioada de stare cu varice prezente.

Debutul se face lent uneori asimtomatic, alteori prin aparitia unor amorteli, arsuri, senzatia de greutate, oboseala, neliniste, care apar in special in sezonul cald, la sfarsitul zilei si se amelioreaza la mers, pozitia orizontala eventual cu picioarele ridicate. In timp apare edemul decliv, cianoza, tulburarile pigmentare si chiar ulcerul de gamba in absenta unui tratament corespunzator. 

Aceasta inseamna instalarea perioadei de stare cu varice evidente care uneori pot urca pana in regiunea genitala. Edemul este aproape permanent devenind lemnos la palpare, tegumentele sunt subtiri, lucioase, fara par, eczematizate, cu tulburari de pigmentare si toleranta redusa la traumatisme. Ruptura varicelor, varicoflebita si ulcerul de gamba, sunt complicatii frecvente ale varicelor netratate.

Consultatia va evalua situatia locala prin examenul clinic, functional asociat cu anamneza afectiunii. Se va evalua starea generala prin recoltarea probelor biologice si starea locala prin Eco-Doppler venos, alte masuratori volumetrice. 

Tratamentul implica de cele mai multe ori masuri profilactice: evitarea ortostatismului prelungit, caldurii excesive, incaltamintei nepotrivite, etc. Contentia elastica externa prin ciorapi elastici profilactici sau terapeutici, purtati in cursul zilei de la momentul ridicarii din pat. Acestia se gasesc in majoritatea magazinelor de profil, iar in cazul “picioarelor dificile”, pot fi confectionati la comanda. Se face profilaxia constipatiei(cu dieta lactovegetariana eventual supozitoare cu glicerina), prevenirea obezitatii. 

Femeia gravida va beneficia de purtarea ciorapilor elastici din primele luni de sarcina, de incurajarea activitatilor fizice usoare(plimbari, gimnastica, innot). Tratamentul chirurgical se evita in perioada de sarcina, abordandu-se la cel putin un an postnatal, asteptandu-se revenirea la greutatea de dinainte de nastere cand majoritatea varicelor involueaza. Se evita medicatia flebotonica si vasoprotectoare in perioada de graviditate si alaptare.

Tratamentul curativ cuprinde tratamentul laser endovenos ca varianta preferata frecvent tehnicilor clasice de stripping venos, miniflebectomii etajate pentru abordarea directa si estetica a pachetelor varicoase, microscleroterapia vaselor subtiri vizibile prin transparenta pielii sau tratamentul laser Nd-Yag. 

Tratamentul  endovenos  cu laser al bolii varicoase(E.V.L.T.), consta in introducerea unei sonde laser in lumenul venei insuficiente cu fotocoagularea si obliterarea venei tratate in timpul retragerii sondei. Este un procedeu modern, minim invaziv, se desfasoara in anestezie locala, nu necesita spitalizare, permitand reluarea rapida a activitatilor socio-profesionale. 

Miniflebectomiile constau in abordarea directa prin perforare cu acul paravenos la nivelul dilatatiilor varicoase, introducerea unei minicrosete cu ajutorul careia se incarca segmentul venos dorit, se exteriorizeaza, ligatureaza si sectioneaza vena. Orificiile se contracta spontan si dispar dupa cateva saptamani fara urme. 

Scleroterapia poate fi o varianta de tratament a oricaror dilatatii varicoase, se poate efectua in cursul a 2-3 sedinte de max. 30’ si care constau in injectarea unui agent sclerozant in vena dilatata, apoi aplicarea unei fese elastice 2-3 zile, continuata cu ciorap elastic 2-3 saptamani. Se recomanda mersul pe jos, plimbarile dupa sedinta. 

În cazuri bine selectionate se poate proceda la strippingul venos clasic, asociat cu miniflebectomii etajate. Chiar si in cazul tehnicii clasice, invazivitatea e moderata iar spitalizarea medie este de 1 zi. Se recomanda evitarea excluderii totale a safenelor, cu conservarea portiunilor indemne care ar putea compensa functional sistemul superficial si ar putea constitui o rezerva vasculara in cazuri de necesitate.

Orificiul extern al vaginului e partial acoperit de o membrana mucoasa care se numeste himen. Acesta desi are variatii ale formei si suprafetei, este considerat un semn al virginitatii. Examenul local nu poate confirma sau infirma cu certitudine virginitatea unei femei. 

Himenoplastia este interventia ce intentioneaza reconstructia himenala. Operatia dureaza în medie 1 ora, în anestezie locala. 

Exista mai multe tehnici de plastie mucoasa cu resturi himenale sau mucoasa vaginala, utilizând fire resorbabile. Reluarea activitatii sexuale se amâna dupa 6 saptamâni.

Activitatea normala se reia dupa câteva zile, cu evitarea gimnasticii cu amplitudine, efortului fizic de intensitate mare câteva saptamâni. 

Himenoplastia ca metoda, permite “resetarea” debutului sexual, de multe ori adoptata ca un nou trend romantic de marcare a începutului noilor relatii care se doresc definitive.

Daca dieta si exercitiile fizice ne ajuta sa ne pastram sanatatea, sa ne mentinem atletici si tonici, in majoritatea cazurilor exista depozite localizate persistente care nu pot fi indepartate in aceasi mod. La cei mai multi indivizi, distributia grasimii, forma corpului sunt determinate genetic si influentate hormonal, ceea ce explica rezistenta depozitelor persistente de grasime, chiar si cei normoponderali avand zone cu grasime in exces. 

Lipoaspiratia este un procedeu care indeparteaza permanent celulele de grasime si prin sculptura ariilor in exces reda conturul armonios al corpului, lucru pe care doar dieta si exercitiile singure nu il pot face. Lipoaspiratia este una dintre cele mai frecvente proceduri atat la noi cat si peste ocean, se poate aplica pentru slabirea regiunii laterale a coapselor,  abdomenului, genunchilor, gambelor, gleznelor, membrelor superioare dar si a barbiei duble, etc.

Lipoaspiratia implica introducerea in ariile tratate a unor solutii saline, anestezice si vasoconstrictoare, acestea vor marii celulele adipoase, vor insensibiliza  aria infiltrata si micsora vasele de sange, permitand indepartarea grasimii nedorite cu canula de aspiratie. Lipoaspiratia cu ultrasunete, foloseste undele sonore emise de un emitator pentru lichefierea  grasimii, asa cum lipoaspiratia laser utilizeaza raza laser in acelasi mod, indepartarea grasimii facandu-se cu aceeasi canula la presiune negativa. 

Ulterior de o importanta aproape egala este contentia elastica si masajul imediat, de lunga durata al regiunilor tratate. Metoda este larg raspandita in lume, permitand pacientilor imbunatatirea formei si conturului corpului, procedeul fiind simplu si sigur. Cei mai buni candidati sunt femeile normoponderale cu piele ferma si elastica, cu depozite relativ bine delimitate, stabile psihic, sanatoase fizic dar si realiste in ceea ce priveste asteptarile. Dr. V. Nicula va evalua marimea, localizarea depozitelor de grasime, precum si calitatile pielii, apoi veti decide de comun acord tehnica dar si eventuale tratamente adjuvante posibile. 

Tehnica implica introducerea unor canule speciale care prin miscari repetate vor suctiona si indeparta prin aspiratie tesutul gras. Inciziile sunt fine de 3-4 mm, vor fi plasate in imediata vecinatate a regiunii aspirate, cat mai putin sau deloc vizibil; de cele mai multe ori sunt necesare 2-4 incizii(doua pentru o regiune). Zona care va fi supusa interventiei, se infiltreaza cu o solutie anestezica, care reduce sangerarea, permitand aspiratia cu usurinta a grupurilor de celule adipoase din depozite. 

Lipoaspiratia nu e o metoda de tratament a obezitatii, neinlocuind chirurgia bariatrica. Ea imbunatateste semnificativ silueta, rezultatele fiind vizibile imediat postoperator. Nu elimina celulita dar o poate ameliora prin reducerea gradului de celulita si detensionarea elementelor locale fibroase. 

Depozitele adipoase inlaturate nu se refac dar in anumite conditii de stimulare: consum alimentar exagerat, stress, poate creste in volum regiunea tratata(de obicei pe seama celulelor restante sau invecinate). Se poate efectua simultan mai multor regiuni ale corpului, zonele cele mai specifice fiind: abdomenul, coapsele, bratele, fesele, barbia, etc.

Volumul aspirat al unei sedinte de lipoaspiratie este recomandat sa nu depaseasca 4 litri, conform recomandarilor in vigoare; dincolo de aceasta limita crescand abrupt riscurile complicatiilor.

Pacientul se interneaza de obicei in dimineata operatiei cu analizele efectuate. Anestezia e de obicei locala pentru zone mici, regionala sau generala. O sedinta de lipoaspiratie dureaza de obicei 1-2 ore. Spitalizarea poate fi extinsa 1-2 zile. 

Postoperator este obligatorie purtarea unui corset elastic potrivit regiunilor aspirate, permanent timp de 6 saptamani; din acest motiv e recomandat ca regiunile tratate sa fie adiacente. Masajul de asemenea este recomandat de mai multe ori pe zi, din primele zile. Discomfortul postoperator e perceput cel mai frecvent ca “febra musculara”, combatut cu analgetice, antiimflamatoare. Mobilizarea este imediata postoperatorie, iar reintegrarea socio-profesionala dupa o saptamana. Rezultatele sunt de lunga durata atat timp cat este evitata o crestere semnificativa in greutate.

Cunoasterea standardelor de frumusete poate face diferenta dintre rezultate bune si deosebite.

Micsorarea labiilor si corectia asimetriilor locale poate avea un impact deosebit asupra calitatii vietii femeilor prin cresterea încrederii si respectului de sine. Labiile mici sunt pliurile pielii care protejeaza vulva spre exterior. Labioplastia redimensioneaza estetic aspectul labiilor mici, redand prin aceasta aspectul tanar,ferm si atractiv al zonei genitale.

Cele mai bune candidate sunt femeile cu asimetrii labiale, labii disproportionate, jenate din acest motiv si neînplinite din punct de vedere sexual. De multe ori nemultumirile pot aparea din copilarie, alteori dupa sarcina sau patologii locale. Consultatia va evalua dimensiunile, calitatea tesuturilor si nemultumirile pacientei. Se evita consumul de aspirina, antiimflamatoare nesterodiene, anticoagulante. De asemenea se evita fumatul cel putin 1 saptamana înainte si dupa operatie. Operatia se practica sub anestezie locala eventual cu analgosedare IV. Se practica rezectii dimensionate cu suturi fine la cele 2 planuri.

Postoperator se recomanda plimbari scurte cu pasi mici si odihna în pozitii comode. Reluarea activitatii normale se face dupa cateva zile. Reluarea activitatii sexuale dupa 4 saptamani. Labioplastia este procedeul prin care se recapata aspectul ferm, tonic si atractiv al regiunii genitale. 

Abdominoplastia este un procedeu chirurgical care  consta in eliminarea excedentului de tegument si grasime  abdominala,  retensionarea muschilor peretelui cu refacerea tonusului abdomenului. Procedeul poate reduce aspectul de abdomen proeminent, balonat si este deosebit de util femeilor multipare cu o piele grevata de vergeturi multiple, care vor sa revina la aspectul normal prenatal al abdomenului. Dar metoda se aplica si acelor indivizi supraponderali, care au pierdut multe kilograme intr-un interval de timp scurt si consecutiv au ramas cu falduri de piele in exces care atarna disgratios.

Abdominoplastia se combina frecvent cu lipoaspiratia, pentru tratamentul concomitent al zonei flancurilor. Reabilitarea siluetei abdominale cu excluderea pliurilor si faldurilor de piele in exces, se face cu pretul aparitiei unei cicatrici permanente pozitionata si mascata in pliul de flexie al coapselor pe abdomen si ascunsa de lenjeria intima sau chilotul de baie. Exista mai multe modalitati de incizie care pot fi discutate cu Dr.V. Nicula cu ocazia unei consultatii, moment in care vor fi clarificate necunoscutele si preferintele legate de operatie.

 

Indicatiile abdominoplastiei: 

Interventia nu inlocuieste chirurgia bariatrica de slabire a pacientului obez, ci o completeaza, pierderea in greutate in urma operatiei fiind putin semnificativa in cazul obezitatii morbide. Candidatii la abdominoplastie sunt indivizii cu siluete definite deranjati de pliurile de piele si grasime abdominala in exces, laxitatea musculaturii abdominale, care nu  sau remis dupa diete, exercitii fizice, masaj sau alte proceduri cosmetice. Interventia se recomanda persoanelor intr-un echilibru ponderal si este indicata in special femeilor dupa nastere care in urma distensiei abdominale, nu au mai revenit la siluete sau forme apropiate celor de dinainte de nastere. De asemenea persoanele cu un grad de obezitate, pot fi candidati potriviti, putandu-se proceda la o reductie ponderala cu indepartarea dupa caz a sortului abdominal anterolateral. Pot fi indepartate in acelasi timp vergeturile si cicatricile preexistente de la nivelul abdomenului inferior. 

Abdominoplastia poate imbunatatii aspectul exterior, creste increderea in sine si calitatea vietii in general, cu conditia unor asteptari realiste din partea pacientului. Orice interventie chirurgicala presupune un grad de risc si incertitudine. 

 

Planificarea interventiei:

Evaluarea starii generale de sanatate si localizarea zonelor de depozit din regiunea abdominala precum si a tonusului cutanat, se va face cu ocazia consultatiei de catre operator. Informati medicul asupra oricarui tratament urmat precum si afectiunilor coexistente. Abdominoplastia se poate asocia cu alte proceduri complementare cum ar fi: lipoaspiratia, lipofillingul, liftingul feselor si al coapselor, cura diastazei dreptilor abdominali, cura defectelor abdominale: hernii, eventratii etc.

Pregatirea preoperatorie 

In ziua operatiei nu se manca si nu se bea(cel putin 6 ore inainte), se renunta la fumat cu cel putin 2 saptamani inainte si dupa interventie. Se evita consumul de aspirina, antiimflamatoare nesteroidiene, anticonceptionale si anticoagulante, o saptamana inainte si dupa operatie. Se interzice expunerea la soare, solar, sauna atat inainte cat si dupa operatie. 

Orice infectie sau raceala supraadaugata, contraindica operatia si impune amanarea ei. Ascunderea informatiilor sau nerespectarea indicatiilor, creste nejustificat riscul operator expunand si punand in pericol propria viata. Uneori e necesara prezenta unei persoane apropiate care sa ajute in primele zile. Interventia dureaza 2-4 ore sau mai mult in functie de complexitatea cazului si asocierea unor proceduri complemetare. Necesita 1-2 zile de spitalizare. 

Anestezia poate fi generala cu intubatie, sedare intravenoasa astfel vei dormi pe  parcursul interventiei, sau poate fi rahidiana.Ocazional se poate practica anestezia locala cu sedare intravenoasa, astfel vei fi constient, relaxat si fara durere.

Operatia:

Se practica o incizie arcuata(sau variante) la nivelul pliului abdominal inferior. Se ridica pielea si grasimea de pe musculatura abdominala uneori pana la rebordul costal. Cand e nevoie se intinde musculatura dreptilor abdominali cu refacerea tonusului muscular(cura diastazei dreptilor).

Se trage pielea si grasimea eliberata, in jos cu indepartarea excesului, sutura si repozitionarea ombilicului. Uneori in cazul exceselor mari poate fi necesara pe langa incizia orizontala arcuata si o incizie verticala.

Sutura pielii se face in doua planuri nu inainte de a pozitiona 2 tuburi de dren subcutanat care se vor inlatura la 2-3 zile. Este necesara aplicarea unui corset elastic imediat postoperator timp de 3-6 saptamani.

Postoperator:

Abdomenul va fi intins, un discomfort si durere fiind posibile primele zile. Mobilizarea postoperatorie e rapida, firele de sutura se vor suprima la 10-14 zile. E necesara aplicarea de steri-stripuri pentru preluarea tensiunii in plaga.

Recuperarea va fi lenta timp de 2-3 saptamani depinzand de tonusul muscular preoperator. Cicatricile se reduc si se albesc dupa 6 luni, putand necesita tratamente adjuvante: masaj, pansamente cu silicon, revizie secundara.

Rezultatele postoperatorii sunt efective, de durata depinzand de o dieta si exercitii fizice regulate, etc. Daca esti un candidat realist in asteptarile tale, pregatit pentru consecintele unei cicatrici semivizibile permanente si tolerant cu o perioada de recuperare apreciabila, vei fi foarte satisfacut de recapatarea fermitatii, tonusului muscular si  aspectului tanar al abdomenului.