Programări: 0745 587 138 sau 0742 229 191

O fata tanara este definita prin o piele ferma, obraji proeminenti dar si o trecere lina si neteda de la pleoapa inferioara la obraji. 

Odata cu inaintarea in varsta, apar modificari ale pielii si tesuturilor moi in treimea centrala a fetei datorate atrofiei generale a structurilor, avand drept rezultat aparitia pliurilor si santurilor dar si caderea lor progresiva accentuata de gravitatie.

Modificarile de forma a rotundului fetei, se datoresc atat reducerii volumului tesuturilor moi cu ptoza lor consecutiva, cat si scaderii de volum si densitate a structurilor osoase subiacente. Pe langa acestea, expandarea pielii si animatia repetata a fetei, aduce aspectul de exces tegumentar denivelat cu pliuri, santuri, depresiuni.

Exista mai multi factori care pot accelera procesul de imbatranire: expunerea solara, gravitatia, stresul cotidian, diversi poluanti atmosferici sau profesionali, etc.

Daca sunteti afectati de semnele imbatranirii fetei, un lifting facial poate fi potrivit pentru dumneavoastra.

Liftingul  chirurgical are ca scop inlaturarea excesului cutanat sever, corectia ptozei faciale, rezultat al imbatranirii, gravitatiei precum si slabirii bruste cu repozitionarea structurilor moi.

Procedeul chirurgical cunoscut si sub numele de “ Rithidectomie “ sau mai nou “Rithidoplastie”, corecteaza semnele vizibile ale imbatranirii fetei si gatului, cum ar fi:          

-         imbatranirea mediofaciala
-         santurile  profunde sub pleoapele inferioare
-         santurile  profunde intre  gura si nas
-         depozitele de grasime ptozata
-         pierderea tonusului muscular in partea inferioara a fetei, care poate crea pliuri cutanate
-         exces cutanat si depozite adipoase sub menton.

Pe langa efectul de intindere a pielii, procedeele in marea lor majoritate includ ridicarea si intinderea structurilor mai profunde(SMAS), incluzand atat muschii mimicii faciali cat si ai gatului.

Procedeele de lifting facial difera dupa cat de extinsa este decolarea(ridicarea pielii de pe structurile mai profunde), cat de adanca este disectia, cat de mare este incizia sau daca au fost utilizate alte procedee adjuvante.

Astfel liftingul facial minim invaziv, implica o incizie- excizie preauriculara de 3-5 cm care se poate prelungi la nivelul lobului urechii, decolare preauriculara minima, plicatura SMAS subiacent sau excizia si sutura lui “in tensiune”.

Minifacelifturile sunt indicate persoanelor care urmaresc modificari subtile ale regiunii mandibulare, liniilor nazolabiale, Marionette si corectia laxitatii faciale. Recuperarea postoperatorie si reintegrarea sociala e rapida .

Liftingurile faciale mai complexe sunt deci si mai agresive, includ decolari sub-SMAS dar deasupra muschilor mimicii in special a muschiului mare zigomatic pentru un efect maxim asupra santului nazolabial. Evident ca si riscul complicatiilor postoperatorii este mai mare, vindecarea mai de lunga durata si reintegrarea sociala mai tarzie.

Liftingul  facial traditional este de asemenea mai agresiv asupra gatului si mentonului, rezultatele insa  sunt mai profunde prin decolarea  mai extinsa cu eliberarea ligamentelor zigomatic, mandibulare si parotideo-maseterine, de asemenea disectia sub-SMAS permite ascensiunea potrivita a structurilor faciale moi.

Cei mai buni candidati sunt indivizii intre 40-65 ani, afectati de senescenta dar avand tonusul si elasticitatea structurilor faciale pastrate.

Liftingul facial este conceput astfel incat sa corecteze semnele imbatranirii, readucand  un aspect mai odihnit si mai tanar cu conturul ridicat si tonusul muscular facial crescut.

Liftingul chirurgical este o componenta importanta a reintineririi faciale care mai cuprinde: inlaturarea prin slefuire a straturilor degradate ale pielii( peeling chimic, laser, si microdermabraziune) si refacerea volumului subunitatilor faciale prin filling(adipolipofilling, etc). Liftingul facial se poate adresa fruntii, sprancenelor, obrajilor si gatului dupa caz; conferind un aspect intinerit net, proaspat si ferm al fetei. 

Exista actualmente tehnici minim invazive, fara incizii sau incizii minimale, utilizand fire de suspensie sub piele. Desigur se poate asocia cu remodelarea pleoapelor, nasului, urechilor, precum si alte procedee cosmetice. Planificarea operatiei, se face dupa o consultatie prealabila, care va evalua starea tegumentelor fetei, structurile subiacente, motivatia individuala precum si asteptarile postoperatorii. Se va evalua starea generala prin consulturi, explorari si analize specifice.

Se vor evita aspirina, antiimflamatoarele nesteroidiene, anticoagulantele, o saptamana inainte si dupa operatie, pentru a preveni tulburarile de coagulare.

Se va informa medicul curant asupra afectiunilor coexistente, tendintei de formare a cheloizilor, cicatricilor hipertrofice.

Se va evita fumatul care se asociaza cu o tendinta de vindecare intarziata si de evolutie spre cicatrici patologice.

Operatia, dureaza in medie 2-3 ore, se face in anestezie locala corectata cu analgosedare intravenoasa sau anestezie generala. Perioada de spitalizare poate dura 1-2 zile, in functie de complexitatea interventiei. 

Timpii procedurali: Se incepe cu incizii in linia paroasa la nivelul regiunii temporale si continua dealungul marginii anterioare a urechii, terminandu-se in spatele urechii. Astfel se permite accesul pentru intinderea tesuturilor subiacente, indepartarea grasimii si reducerea excesului de piele care atarna.

A doua incizie se face la nivelul mentonului cand este necesar. Daca tonusul muscular este bun si doar regiunea mediofaciala sau excesul de grasime la nivelul gatului vor fi corectate, se pot utiliza incizii mai scurte. Tehnici de lipoaspiratie pot fi adaugate pentru indepartarea depozitelor adipoase, precum si de umplere prin lipofilling.

Rezultatele postoperatorii:

Spitalizarea dureaza 1 zi, se aplica contentie elastica primele 2-3 zile. Se evita: aplecarea capului pentru activitati cotidiene, recomandandu-se pozitia ridicata a capului la 45 pentru drenaj decliv, expunerea la soare, solar, sauna. Reintegrarea socio-profesionala se face la 7-14 zile, cand se remite edemul, tumefactia si echimozele. Rezultatele finale sunt vizibile in 1-2 luni. Suturile vor fi estompate in decurs de 3 luni.

Formatiunile tumorale voluminoase, intinse, asimetriile faciale, rezultatele postoperatorii intermediare sau cicatricile inestetice, sunt provocari pentru chirurgul plastician, ce necesita corectii. 

Nu de putine ori este necesara interventia unor echipe mixte chirurgicale, care implica pe langa chirurgul plastician, prezenta chirurgului oftalmolog, O.R.L., oromaxilofacial sau neurochirurg. 

Dr. V. Nicula a executat cu succes interventii faciale multiple si complexe la nivelul fetei, gatului, care implicau procedee cosmetice si plastice reconstructive; beneficiind de traininguri specializate in centre universitare din tara si de peste hotare.

Este o optiune de tratament potrivita pacientilor cu sprancene ptozate (cazute) si a celor cu "santuri" adanci intre ochi, astfel aducand un aspect mai vigilent si mai proaspat, tineresc. Procedeul se poate aplica la orice varsta, dar este frecvent intre 40-65 de ani. 

Echilibrul corectiei este important pentru a nu rezulta o hipercorectie („facies surprins”), o corectie insuficienta sau asimetrica.

Nu de putine ori liftingul sprancenelor poate imbunatati aspectul ridurilor frontale. Fenomenele de imbatranire conduc in timp la reducerea campului vizual prin caderea fruntii si a sprancenelor in virtutea gravitatiei. Efortul de a compensa prin ridicarea sprancenelor, accentueaza formarea ridurilor si aprofundarea celor deja prezente. Se poate interveni prin sectionarea muschilor responsabili de riduri statice adanci, in special a celor dintre sprancene.

Procedeele pot fi de la cele minim invazive tip suspensii cu fire percutanate, pana la excizii directe suprasprancenoase eventual cu suspensii ale muschiului orbicular.

 Liftingul sprancenelor inlocuieste aspectul obosit, incruntat al fetei, cu un look atent, echilibrat de netezirea ridurilor lateroorbitare si evidentierea santului pleoapei superioare.

Procedura de augmentare a buzelor poate restabili sau mari volumul pierdut, rotunji si defini in ansamblul facial aspectul buzelor subtiate constitutional sau consecutiv fenomenelor de imbatrânire. Daca se injecteaza cu acuratete, procedura poate conduce la rezultate deosebite in ce priveste rejuvenarea faciala. Frecvent indivizii isi doresc imbunatatirea aspectului buzelor prin definirea conturului si volumului lor, dar nu neaparat  in relatie directa cu respectarea standardelor estetice de incadrare faciala. Adresabilitatea ridicata este justificata de importanta zonei orale incadrata de buze, pe lânga ochi si nas, centrul buzei inferioare fiind vârful triunghiului de focalizare a privirii interlocutorului in relatiile interumane.

Marirea cu echilibrare a buzelor, este o cale foarte usoara de infrumusetare faciala si deloc complicata. Desi majoritatea exemplelor prea mult mediatizate sunt dotate cu buze hipercorectate, neechilibrate intre ele, pervertind standardele estetice de incadrare faciala, acest fapt nu a redus din apetitul pentru aceasta manopera.

Optiunile de marire a buzelor includ filerele (descrise la capitolul filere faciale), injectiile cu grasime proprie, implantele siliconice,  procedeele de avansare a mucoasei sau liftingul buzelor.

Marirea buzelor se face cel mai frecvent cu ajutorul filerelor speciale pentru buze. Primul lucru de care se tine cont:  buza inferioara este centrul atentiei.  Majoritatea luminii cade pe buza inferioara punând-o in evidenta, creierul fiind stimulat indeosebi de elementele faciale iluminate corespunzator.

Deci la augmentarea buzelor, buza inferioara se mareste cel mai mult. Cea mai frecventa eroare este hipercorectia buzei superioare (introducerea filerului in exces), astfel ea tinde sa egaleze ca marime buza inferioara, echilibrul fiind distrus.

Buza superioara nu trebuie sa fie mai mare de 1/2- 2/3 din inaltimea buzei inferioare (adica din inaltimea rosului buzei vizibile).

Pentru o mai buna incadrare se considera ca buza superioara trebuie sa aiba o jumatate de latime de iris inaltime si o latime de iris latime de unde se pierde armonios in unghiurile buzei. În acelasi sens, buza inferioara are o latime de iris inaltime si trei latimi de iris latime.

Acestea sunt principiile care stau la baza standardelor de frumusete ale buzelor si fetei.

Augmentarea buzelor prin injectarea minim invaziva a filerelor determina o crestere dramatica a aspectului fizic si o imbunatatire exponentiala a frumusetii faciale. Anestezia poate fi prin contact(topica) cu spray sau creme anestezice aplicate pe zona de tratat si regionala injectabila.

Mai nou filerele injectabile sunt prevazute cu anestezic (lidocaina) incorporat care reduc considerabil discomfortul injectarii.

Este unul dintre cele frecvent accesate tratamente chirurgicale la nivelul fetei. Una din teoriile frumusetii faciale afirma ca centrul frumusetii se gaseste in mijlocul fetei, incadrat intr-un triunghi cu baza sus la nivelul ochilor si vârful jos in mijlocul buzei inferioare.

 

Marimea irisului determina prin relatii de proportionalitate, dimensiunile celorlalte elemente faciale. Cu trecerea anilor, forma si aspectul pleoapelor sufera modificari in sensul atrofiei vizibile datorita particularitatilor(zonei cu cel mai subtire derm), intinderii cu producere de exces cutanat si pierderii troficitatii septului orbitar care permite hernierea grasimii din depozite. 

 

Ochii devin mai mici, fiind acoperiti de excesul de piele care e asezat ca o gluga peste ei, si in acest context celelalte elemente definitorii faciale apar disproportionat mai mari, determinând un dezechilibru estetic si reducerea câmpului vizual.

 

Liftingul pleoapei e procedeul chirurgical care indeparteaza pielea in exces, o bandeleta din muschiul orbicular desirat sau hipertrofic si grasimea herniata din depozitele adipoase ale pleoapei superioare si inferioare.

 

Imbunatateste aspectul pleoapelor superioare, inferioare sau ambele, aducând o aparenta intinerita regiunii periorbitare, mai odihnita. Nu de putine ori reconstructia pliului palpebral superior, face diferenta intre rezultate bune si excelente. În unele cazuri adipofilingul sau injectarea filerelor speciale(Restylane, Perlane, Juvederm-Ultra 2, Radiesse), poate fi necesara pentru a masca santurile de sub ochi. 

 

Deasemenea, poate trata:

 

-         Excesul depozitelor adipoase care apar ca niste umflaturi in jurul ochilor.
-         Caderea pleoapelor inferioare, expunând albul de sub iris. ( scleral show )
-         Excesul de piele si ridurile fine ale pleoapelor inferioare.

Blefaroplastia se poate asocia cu alte interventii faciale ca liftingul facial, sprâncenos, precum si cu procedee cosmetice ca fillingul cu Ac. Hialuronic, botox etc.

Pacientul poate fi barbat sau femeie care are tesuturi faciale sanatoase, muschi; si au asteptari realiste privind imbunatatirea aspectului pleoapelor superioare, inferioare si regiunea periorbitara.

Pacientii ideali sunt:

-         Indivizi sanatosi care nu au probleme medicale cu risc vital sau care se opun vindecarii.
-         Nefumatori.
-         Indivizi echilibrati, pozitivi
-         Indivizi fara probleme serioase oculare.

Cei mai buni candidati sunt indivizii sanatosi, stabili psihic, realisti in ce priveste asteptarile lor. Cei mai multi au peste 35 ani cu exces cel putin tegumentar si privire obosita. Medicul trebuie informat, referitor la unele probleme medicale:

-         Boli cum ar fi glaucomul, ochiul uscat sau dezlipirea de retina.
-         Bolile de tiroida cum ar fi Basedow –Graves, Hipo sau Hipertiroidismul.
-         Bolile cardiovasculare, Hipertensiunea, Diabetul sau alte Afectiuni circulatorii.
-         Alergii.

Preoperator:

-         examen de laborator ori evaluarea medicala.
-         Administrarea unei medicatii respectiv adjustarea unei medicatii curente.
-         Oprirea fumatului cu cel putin 7 zile inainte si dupa operatie. (Desi calitatea cicatricii e influentata pâna la maturarea ei 3-6 luni.
-         Evitarea aspirinei si antiimflamatoarelor nesteroidiene dar si suplimentelor nutritive care pot cauza sângerare.( 1 saptamâna pre si postoperator.

Operatia: 

-         Pacientul ambulator, va fi insotit daca vine cu masina personala, atât pentru condus cât si pentru monitorizarea postoperatorie din prima noapte de dupa operatie.
-         Anestezia poate fi locala cu sedare intravenoasa si analgezie, sau anestezia generala mai rar. Medicul va recomanda cea mai buna optiune pentru dumneavoastra.
-         Liniile de incizie in chirurgia pleoapei sunt configurate pentru cicatrici cu o mai buna invizibilitate si ascundere in structurile naturale ale regiunii pleoapei.La nivelul pleoapei superioare, linia de incizie urmareste pliul natural prelungindu-se temporal pe un rid al “labei de gâsca” ascendent; permitând repozitionarea grasimii din depozite, intinderea musculaturii si a tesuturilor si/sau indepartarea excesului cutanat. La nivelul pleoapei inferioare, incizia de obicei este la 1.5-2 mm de marginea ciliara; excesul de piele, grasimea orbitala din depozite, muschiul orbicular redundant este indepartat. Incizia transconjunctivala e alternativa in cazul persoanelor tinere fara exces cutanat dar cu depozite grasoase vizibile.
-         Inchiderea inciziilor se face cu: suturi resorbabile, adezivi tisulari, benzi  chirurgicale de tip steri-strip.

Postoperator:

Rezultatele chirurgiei pleoapelor apar gradual dupa ce tumefactia si echimoza se reduce, pentru a revela o pleoapa neteda, bine definita, o privire ferma si regiunea periorbitara cu o aparitie intinerita.

Se evita efortul fizic, aplecarea capului in jos, puseele tensionale; se aplica imediat postoperator refrigerare in pozitie semisezânda cu efect favorabil in primele 24 ore, unguent oftalmic cu antibiotic, pansament de contentie sau deschis.