Rinoplastia se practica si în cadrul unor operatii mai complexe cum ar fi: liftingul cervico-facial, alaturi de remodelarea pleoapelor, marirea buzelor, implantele faciale sau augmentarea regiunii malare cu fillere, injectarea toxinei botulinice etc.se insista pe acordul parintilor pentru a evita o “toana de moment”. Nu exista o limita superioara în cazul rinoplastiei la varstnici, daca starea de sanatate este buna si permite efectuarea interventiei.

De asemenea, problemele de respiratie cauzate de anomaliile structurilor interne pot fi corectate cu ocazia interventiei de ordin estetic: turbinectomii reductionale, septorinoplastii, rinoplastia cu despicaturi congenitale a buzei.

La prima consultatie, veti pune accentul pe elementele care doriti sa le corectati, ajutand astfel chirurgul sa estimeze daca a?teptarile sunt realiste sau nu. Este important a avea o imagine clara despre cum va arata nasul postoperator, con?tient fiind totodata de limitele procedurii.

Este necesar a furniza medicului curant toate informatiile legate de istoricul individual, afectiuni anterioare sau existente, tratamente efectuate sau în curs. De asemenea medicul va furniza toate informatiile, înlaturand nelamuririle legate de operatie.

Candidatul ideal, pentru operatia de rinoplastie:

- pacientii cu nas mare, disproportionat, depa?ind standardele de armonie,

- cei cu nasul latit la vederea frontala,

- cei cu nasul deviat lateral, excentric, asimetric,

- prezenta cocoasei dorsale, vizibila din profil,

- varful nasului lat, bifid, îngrosat,

- varful nasului plonjat, cazut,

- narile extrem de largi,

- nas modificat posttraumatic sau postchirurgical.

Evaluarea preoperatorie va începe cu un scurt istoric medical individual, accentuand asupra conditiilor medicale existente (dificultati de respiratie, dependent de picaturi, alergii) , tratamente, proceduri anterioare efectuate.

Examenul local se va face cu inspectia exterioara, marcarea reperelor corecte, interioara cu speculul nazal. Se va estima calitatea pielii, dimensiunile, asimetrii, forma.

Rezultatul rinoplastiei este personalizat conditiilor locale (forma, dimensiuni nas, forma fetei), scopul chirurgului fiind de a obtine cele mai bune rezultate. Modificarile includ reducerea dimensiunilor nasului (lungime, latime), îngustarea narilor, varfului nasului, modificarea unghiurilor. Tehnicile folosite tin cont de scopul preoperator convenit cu chirurgul.

Rinoplastia poate fi închisa (inciziile sunt practicate invizibil în interiorul narinelor) sau deschisa (cand inciziile marginale din narine sunt prelungite semivizibil pe columela). Prin incizii minime se corecteaza forma si dimensiunile nasului, actionand asupra cartilajelor si oaselor nazale care constituie scheletul de sustinere. Frecvent oasele nazale trebuiesc repozitionate, pentru ridicarea si subtierea dorsului nasului. Nu de putine ori e necesara substitutia de cartilaj în zonele cu sustinere insuficienta.

Pregatirea preoperatorie impune renuntarea la fumat, evitarea aspirinei, antimflamatoarelor nesteroidiene, suplimentelor cu actiune asupra coagularii sangelui. De asemenea analizele preoperatorii, cele de sange, EKG, ex. cardiologic sau de interne, sunt obligatorii.

Anestezia poate fi locala eventual cu cooptarea unor blocuri regionale sau generala în cele mai multe cazuri care necesita remodelarea scheletului osteocartilaginos. Operatia se poate face în spital sau în ambulator.

Postoperator, pansamentele si mesele narinare se aplica împreuna cu atela dorsala. Se recomanda repaos cu capul elevat la 45 grade, cu activitatea fizica restrictionata primele zile, evitarea aspirinei si antiimflamatoarelor în prima saptamana. Mesele si pansamentele se schimba a doua zi, atela se suprima la 5-7 zile. Vanataile dispar în prima saptamana, tumefactia poate dura pana la 3 saptamani. Varful nasului se dezumfla în totalitate dupa cateva luni.

Scopul unei operatii de rinoplastie este obtinerea unui nas cu aspect natural care se integreaza armonios în contextul facial. Rezultatul final poate fi interpretat la 1 an, desi este vizibil înca de la 3 saptamani postoperator. Ocazional un touch-up poate fi necesar pentru un rezultat cat mai bun.

Reintegrarea socioprofesionala se face dupa prima saptamana cu revenire la normal dupa 3 saptamani. Se evita expunerea solara cateva luni, se aplica creme de protectie cu SPF 50. Ochelarii pot fi purtati dupa 3 luni. Desi rezulatele rinoplastiei sunt permanente, senescenta naturala se suprapune în timp.

Revenirea la control se va face la interval regulate 3-6-12-18 luni, dupa caz.

 

Puteți citi mai multe despre operația de rinoplastie aici.