Tratamentul conservativ nechirurgical se poate aplica cu mare succes în primele 3 zile de viata neonatala, cand nivelele serice de estrogen matern sunt la cote ridicate si plasticitatea cartilajului fetal este pastrata. În acest moment, corectia e realizata prin protezarea cu conformare pe o atela “în oglinda”, continuu timp de 2 saptamani si apoi alte 2 saptamani, cu aplicarea unor benzi de steri –strips, pentru mentinerea corectiei.

Astfel, în primele zile de viata extrauterina pot fi corectate cu succes si alte deformitati congenitale, cum ar fi: urechea stahliana si deformatiile în cupa rasfranta a polului superior etc.

Urechile proeminente sau “clapauge” sunt cea mai frecventa afectare congenitala a urechii la populatia caucaziana (5%), urmata de conca adanca sau înalta, dar frecvent cele doua deformitati pot coexista.

Printre cele peste 200 de tehnici chirurgicale, otoplastia percutanata (incisionless otoplasty) se detaseaza ca fiind o tehnica minim invaziva, mult mai delicata cu tesuturile, cu o rata redusa a incidenelor intraoperatorii si a complicatiilor postoperatorii.

Selectia cazurilor tine seama de grosimea, duritatea si elasticitatea cartilajului, preferandu-se indivizii cu cartilaj mai subtire, moldabilitate moderata si duritate redusa.


În timp, pe masura ce cazuistica s-a marit, experienta acumulata de Dr.V.Nicula a impins limitele indicatiei otoplastiei percutanate, astfel ca astazi regula este abordarea minim invaziva în defavoarea otoplastiei clasice. Chiar si cazurile mixte de urechi proeminente cu antehelix nefoldat si conca înalta pot fi abodate cu succes prin tehnica minim invaziva.

Dupa o prealabila consultatie care va pune în evidenta defectul prin masuratori specifice, si care va fi însotita de explicarea tratamentului aferent, se vor prescrie efectuarea analizelor preoperatorii (coagulograma etc).

Interventia se face în ambulator, deci nu necesita spitalizare, pansamente periodice, nici stresul suprimarii firelor de sutura.

Anestezia este locala, eventual completata cu analgosedare IV. Dupa prepararea si aseptizarea zonei urechii, se procedeaza la abraziunea si moldarea cartilajului antehelic anterior, dupa care se aplica 3-4 fire resorbabile Mustarde sau uneori si tip Furnas (care nu se scot). Se verifica corectia si mentinerea ei, dupa care se aplica un pansament temporar cu unguent antibiotic si antiimflamator si peste o fasa elastica “tip cordeluta”, cu contentie moderata timp de 3 saptamani continuu, urmata de înca 2 saptamani discontinuu (numai noaptea).

Absenta cicatricilor si traumele minime ale regiunii anterioare a urechilor scurteaza evolutia postoperatorie si vizitele la clinica, dar mai ales gradul de satisfactie al pacientilor este unul ridicat.