Faceliftul sau rithidectomia este un procedeu chirurgical care se adresează celor trei straturi concentrice ale feței, cuprinzând pielea, grasimea și stratul muscular sau musculoaponevrotic (SMAS).

Tehnicile operatorii convenționale presupun incizii de-alungul regiunii temporale, în regiuni semivizibile, în fata sau in spatele liniei paroase, obținand ulterior cicatrici semivizibile sau invizibile.

 Un caz particular este al pacienților cu părul rar, subțire și pierderi de pilozitate (care reprezinta 2/3 din barbatii dupa 50 ani).

Tehnica tradițională implică o cicatrice liniară care pornește din pielea temporală păroasă, de a lungul urechii și apoi ascunsă în spatele urechii.

O alternativa in cazul pacientilor cu pierderi de pilozitate, este schimbarea direcției inciziei in fața urechii care deși mai scurta decât inciziile convenționale permit decolări efective și rezultate durabile, putand întalni așteptările pacienților alopecici.

Tipurile majore de lifting facial, sunt:

- skin-only Minilift sau miniliftingul pielii, nu are efecte durabile in timp
- low-smas, tehnica limitata, implica in plus tensionarea stratului musculoaponevrotic (SMAS) prin plicaturarea, imbricarea sau excizia lui (Smasectomia)
- extended Smas sau tehnica extensiva, in plan profund (Deep plane), superior (High- SMAS), disectii suprapuse in planuri diferite (Lamelar) sau intr-un singur plan subSMAS (composite)
- subperiosteal, mai putin practicata.

Comparativ, tehnica deeplane și low smas, sunt inferioare arcului zigomatic deci limitate ca impact la obraz si linia mandibulara.

Dezvoltarea tehnicii HighSmas-Low Platisma, implica o extensie a decolarii superioara arcului zygomatic si inferioara 1/3 superioare a gatului care corecteaza in plus regiunea mediofaciala, periorbitara (asa numitul cat-eye sau fox-eye) si gatul in totalitate.

High SMS-Low platisma facelift, oferă completari ale efectului prin actiunea asupra regiunii lateroorbitare si regiunii cervicale inferioare.

Faceliftingul compozit (Fritz Barton, Skoog), implica decolarea pielii si smasului

într-un timp și unitar, se avansează în același grad și pe aceeași vectori, este mai

rapid de decolat, dar lamboul este mai rigid si inelastic.

Liftingul facial lamelar, în care pielea și smasul sunt decolate separat pot fi avansate pe

vectori separați și diferite tensiuni necesită mai mult timp și produce lambouri mai

fragile, dar rezultatele sunt evident superioare.

Minifacelift se adresează obrazului si regiunii mandibulare iar liftingul cervical se

adresează gâtului. Fullfaceliftul se adresează atât feței cât și gâtului.

Cea mai importantă în alegerea tehnicii chirurgicale este indicația neechivocă, (corespunzatoare vârstei, sexului, gradului de laxitate, volumului facial, respectiv calitătii pielii), pentru obținerea efectului dorit prin corecția cvasitotală a reperelor indicate si asumate de comun acord.