Fillerele injectabile sunt un instrument de baza si o alternativa preferata implantelor faciale, fiind foarte importante pentru rejuvenarea centrofaciala, prin inlocuirea volumului pierdut si totodata conferirea unui suport structural armonios al pielii si partilor moi. Desi toxina botulinica este asociata tratamentelor cu fillere injectabile, potentand prin aceasta timpul de injumatatire al fillerelor prin reducerea metabolismului local, neuromodulatorii joaca un rol secundar in aceasta regiune.

Fillerele injectabile au rolul de restabilire a volumului si conturului regiunii centrofaciale, descrise mai jos pe subunitati faciale, fiind considerate o zona de tratament pentru avansati cu un training corespunzator, injectarea fillerelor in jurul nasului putand cauza complicatii serioase incluzand orbirea si necroza cutanata in cazul injectarii intraarteriale infraorbitale.

Frumusetea si armonia faciala, este focusata pe elementele distinctive ale regiunii centrofaciale, obrajii plini si proiectia malara. Convexitatea neteda la jonctiunea palpebro-malara catre regiunea bucala si santul nazolabial, este un marker de tinerete si prospetime. Senescenta regiunii periorbitale si a obrajilor au ca prim semn excesul de piele si pungile  palpebrale. Cu varsta, are loc o distributie a grasimii, iar laxitatea pielii  si slabiciunea tesutului conjunctiv, afecteaza tranzitia de la aria periorbitala la obraz. Pungile ploapelor apar datorita laxitatii septului orbital si pseudohernierii grasimii orbitale.

Cu varsta aplatizarea sau concavitatea poate aparea la jonctiunea cu pleoapa inferioara, ingrosarea nazala si pielea obrazului mai jos, care este asociata cu reducerea tesutului subcutanat de la nivelul obrazului si expandarea palpebrala. La inceput, deprimarea este aparuta la nivelul regiunii mediale (tear-trough sau sant nazojugal), apoi pierderea de volum poate deveni centrala si laterala. Volumul pierdut in aria obrazului duce la aparitia ridurilor, datorita atrofiei dermice si pierderii grasimii din depozite. Astfel, conturul convex al regiunii superioare a obrazului, se poate aplatiza ca apoi sa devina concav, cu varsta. santul aparut la nivelul pleoapei, medial cu extensie inferolaterala este cunoscut ca si sant nazojugal tear-trough sau jonctiunea pleoapa-obraz.

Pierderea suportului  obrazului, consecutiva atrofiei si laxitatii, contribuie la aprofundarea pliurilor nazolabiale, scheletizarea pometilor. Cu varsta se produce redistributia grasimii centrofaciale, pierderea grasimi laterale si superioare, cu o acumulare anterioara si inferioara, modificari cauzate de depresia ariei submalare, limitata superior de proeminenta zigomatica, medial de santul nazolabial si lateral de muschiul maseter. Deasemenea, atrofia si ptoza grasimii obrazului cu varsta poate conduce la depletie volumica in aria preauriculara.

Evaluarea ariei periorbitale si obrajilor trebuie efectuata in repaus si in decursul animatiei faciale (zambet). Evaluarea conturului pielii, denivelarilor a prezentei atrofiei dermice si a grasimii din depozite evidentiaza liniile statice si dinamice, pierderea proiectiei malare si pierderea structurii oaselor a volumului lor identificarea punctului de maxima proiectie a pometului, locatia ideala este la 10 mm lateral si 15 mm inferior de cantul lateral.