Vergeturile afecteaza oamenii de diverse varste si tipuri de piele, frecvent apar în timpul perioadei de crestere, pubertate, in timpul modificarilor hormonale, a cresterii ponderale si a bodybuildingului extrem.
Cand exista o discrepanta intre dezvoltarea straturilor pielii, iar stratul superior al pielii se expandeaza sau se contracta mai rapid decat stratul de dedesubt, pot aparea vergeturile. Aceste cauze, determina ruperea colagenului si elastinei din tesutul conjunctiv, cu aparitia de linii sau benzi cicatriciale. Majoritatea vergeturilor, au aspect ramificat expunand zone unde pielea este subtiata si tesutul a fost afectat. Pielea care acopera sanii, abdomenul, coapsele si uneori bratele este susceptibila la rupere in cursul variatiilor ponderale si hormonale.
Vergeturile desi aparent nevinovate sunt dificil de tratat, în cazuri severe desfigurante, pot afecta increderea persoanei si stima de sine. Au fost încercate de-alungul anilor, multe cai pentru gasirea tratamentelor eficiente, din pacate pana acum nici un tratament nu a putut sa le stearga în totalitate.
Obiectivele tratamentului pentru prevenirea vergeturilor, sunt hidratarea pielii, reducerea inflamatiei, consumul de antioxidanti si stimularea productiei de colagen. S-a demonstrat ca terapia laser îmbunatateste aspectul vergeturilor cu 50 pana la 75%. Desi eficienta, laserterapia pentru vergeturi este scumpa si necesita multe tratamente, uneori pana la 20 de sedinte. Vergeturile sanului sunt frecvente si deseori asociate cu pubertatea sau perioada de graviditate.
Tipuri de vergeturi: striae rubra, este cel mai precoce stadiu al vergeturilor cand arata roz-rosii sau purpurii. Pe masura ce vergeturile se matureaza ele devin subtiri, albe si se numesc din aceasta cauza striae alba. Vergeturile asociate cu graviditatea sunt cunoscute ca si striae gravidarum.
Tratamentul
Terapiile pentru vergeturi nu isi propun indepartarea sau stergerea în totalitate a lor, obiective dealtfel nerealiste, tinand cont de numarul lor si multitudinea regiunilor afectate.
Prima linie de tratament a vergeturilor este reprezentata de remediile casnice, recomandate pentru reducerea agresivitatii leziunilor si a riscului de cicatrizare. Masajul este unul dintre cele mai eficiente, in tentativa de a reduce vergeturile sanului. Masajul promoveaza circulatia si favorizeaza fluxul de sange în sanul afectat. Miscarile sunt circulare prin presiune repetitive cu întinderea vergeturilor pentru cateva minute, de cateva ori pe zi. Rezultate notabile sunt obtinute progresiv dupa luni sau chiar ani de aplicare consecventa.
Atat pentru prevenirea aparitiei cat si pentru o vindecare corespunzatoare, corpul trebuie sa fie bine hidratat. Exfolierea utilizeaza mixturi pentru exfoliere cum ar fi uleiul de masline si zaharul alb, pentru a îndeparta si straturile superficiale ale pielii. Sustinerea cresterii tesutului sanatos cu extractele din plante si uleiurile esentiale, sunt de asemenea considerate ca ar reduce riscul aparitiei vergeturilor. Cand sunt aplicate pe piele, remediile naturale comune pentru vergeturi care includ uleiul de cacao, de samburi de struguri, migdale, masline, macese, avocado,de germeni de grau, vitamina E, vitamina C, extractul de Centella Asiatica, colagenul si elastina marina, albusul de ou, aloe vera. Exista nenumarate variante de formule de creme pentru vergeturi, cu un continut de ingrediente multiple.
A doua linie de tratament, sunt formulele magistrale pentru creme si geluri (cu tretinoin oral sau topic), este una dintre cele mai frecvente medicatii prescrise pentru vergeturile albe.Ele includ silicon, colagen, acid hialuronic, acid glicolic cel putin 20%, acid ascorbic cel putin 10%, creme cu acid retinoic cel putin 0,05%, au obtinut ameliorari in 50% din cazuri. Preparatele topice, îmbunatatesc elasticitatea si hidratarea pielii prin cresterea celulara si stimularea productiei de colagen, sunt considerate sigure, singurul efect advers notabil fiind iritatiile minore si cresterea fotosensibilitati pielii.
Cele mai utilizate tehnici minim invazive pentru vergeturi includ laserterapia, care este unicul tratament dovedit în reducerea semnificativa a aspectului vergeturilor. Utilizeaza unde de lumina pentru a rupe tesutul cicatricial si a stimula tesutul lezat prin imbunatatirea vascularizatiei si a drenajului limfatic, colagenogeneza, imunostimulare. Studiile asupra laserului si terapiilor luminoase au aratat ca sunt cele mai eficiente în reducerea vergeturilor precoce, promovarea colagenului si elastinei în vechile cicatrici. Efectele se stabilizeaza dupa 20 de sedinte si necesita uneori tratamente adjuvante pentru vergeturi substitutie cu colagen injectabil, tehnici cu radiofrecventa avansata microdermabraziunea, peeling chimic respectiv chirurgia cosmetica.
O mare popularitate a castigat combinatia terapiei vampir (cu trombocite imbogatite, activate), care creste productia de colagen si revitalizeaza pielea, alaturi de radiofrecventa, mai mult de 70% din pacienti au avut rezultate bune. Unul dintre procedeele dedicate este carboxiterapia, adica injectarea de CO2 intradermic in sedinte multiple, aplicatii cu azot lichid, plasma. Insertia firelor pdo, pcl, plla cu sau fara asocierea mezoterapiei este de asemenea efectiv redensificanta iar costurile sunt acceptabile.
Chirurgia plastica prin interventii ca abdominoplastia, body lift, liftingul coapsei, feselor, bratelor si sanilor, reduc excesul cutanat si redau tonusul pielii si tesuturilor. Este o chirurgie reductionala, pentru ca reduce tesutul cutanat expandat si afectat de vergeturi.
In ceea ce priveste frecventa, studii recente au aratat ca 55 pana la 90% din femeile însarcinate au prezentat vergeturi, factorii de risc includ sarcina la varste tinere, sanii dezvoltati rapid cu crestere mare în timpul pubertatii, afectiunile endocrine, istoricul familial de vergeturi, castigul în greutate înainte de sarcina, cresterea rapida a greutatii copilului în perioada gestationala, deshidratarea pe termen lung, cresterea rapida sau scaderea rapida în greutate, conditii care slabesc sistemul imunitar consumul de alcool, sindromul Cushing, etnicitatea la femeile afroamericane, consumul cronic de steroiz,i pielea maslinie.
Referitor la preventie, un studiu din 2013, a aratat ca o formula care contine hydroxiprolisinale C, ulei de macese, Centella Asiatica, vitamina E reduce riscul de vergeturi în timpul graviditatii cu 30% la femeile cu un istoric pozitiv iar femeile din studiu care au primit tratament si totusi au dezvoltat vergeturi, acestea au fost mai putin severe. Optiunile alternative pentru preventie sunt uleiul de cacao, shea, cocos, masline, migdale, vitamina E.
Reluand, mentinerea starii de hidratare a pielii este imperativa mai ales la grupele de risc, adoptarea unui stil de viata sanatos poate reduce riscul de aparitie si gravitatea leziunilor alaturi de evitarea variatiilor bruste ponderale.