Cei mai buni candidati pentru operatia de corectie estetica a pleoapelor sunt persoanele care prezinta:

- exces de piele care coboara pliul natural al pleoapei superioare, uneori asezandu-se ca o gluga, conferind un aspect obosit cu o privire lipsita de tonus, fante înguste care dau impresia de ochi mici, pana la reducerea campului vizual, caz în care se poate însoti de ptoza palpebrala, de obicei asimetrica sau de caderea (ptoza) sprancenelor;

- pungi adipoase individualizate care proemina periocular fiind mai evidente dimineata si la cei cu afectiunui renale, cardiace, alergice etc.

- riduri statice însotite de pliuri periorbitare care nu permit aplicarea cosmeticelor (fardurilor).

- hipertrofia pleoapei cu aspect de pleoapa plina care proemina omogen,

- lipsa de tonicitate a pleoapelor, în special cea inferioara dezvelind albul ochilor sau înclinatia laterala în jos a axului fantei palpebrale, care da un aspect mai putin estetic.

De asemenea, aspectul nemultumitor al pleoapelor mai poate ascunde o proeminenta constitutionala a crestei orbitale superioare, prolapsul glandei lacrimale, îngrosarea subcutanata a pleoapelor la cei cu afectiuni ale glandei tiroide etc.

Cele mai bune rezultate sunt obtinute la:

- indivizi pozitivi cu asteptari realiste,

- nefumatori,

- persoane fara afectiuni severe, care ar pune în pericol evolutia ulterioara sau chiar viata.

Frecvent, operatia de blefaroplastie se poate asocia cu alte manopere regionale cum ar fi: cura chirurgicala a ptozei palpebrale, liftingul de sprancene (browliftingul), procedee de suspensie (lifting facial cu fire), liftingul facial si mediofacial, liftingul frontal, armonizarea inclinatiei ochiilor (cantotomia si cantoplastia).

Procedeele de medicina estetica, cum ar fi injectarea de fillere cu acid hialuronic, toxina botulinica, adipofillingul, peelingul facial, laserul resurfacing, sunt de asemenea frecvente.

Interventia se desfasoara în ambulator, cu anestezie locala si analgosedare IV, dureaza 90-120’ pentru pleoapele superioare.

Datorita îngustarii campului vizual postoperator prin tumefactie, edem imflamator, echimoze, se recomanda prezentarea cu un însotitor în prima zi.

Inciziile sunt semivizibile si planificate sa se aseze în pliul palpebral superior, ele vor fi expresia excesului de piele. Nu de putine ori, în prezenta unui muschi orbicular hipertrofic, se practica excizia unui strip longitudinal pentru o mai buna asezare si retensionarea septului orbital. La persoanele mai varstnice sau cu un sept orbital mai slab, care permite hernierea pungilor de grasime, se practica relocarea depozitelor, fixarea si retensionarea septului.

Dupa redimensionarea armonioasa a componentelor pleoapelor, se sigileaza septul orbital, apoi muschiul orbicular si pielea cu o sutura estetica. Frecvent, blefaroplastia, mai ales în cazul femeilor, se însoteste de niste suturi de fixare a noului pliu la muschiul levator palpebral.

Postoperator, se aplica unguent oftalmic lubrifiant cu antibiotic si antiimflamator, comprese reci cu gel locale. Dupa primele zile se practica expunerea la aer, control la doua zile, suprimarea firelor la 5 zile ssi revenirea în activitate dupa 7-10 zile.

Veti primi instructiuni complete si recomandari de îngrijiri, precum si reteta cu medicatia de acordat ce va grabi vindecarea si va reduce riscul de infectie.

Efectul postoperator este armonios, durabil si se obtine în cateva saptamani, iar pentru conservarea de lunga durata a efectului de întinerire locala, se recomanda folosirea protectiei solare optime.