Abdominoplastia nu corecteaza doar excesul de piele la nivelul peretelui abdominal anterior, ci si diastaza muschilor drepti si hipotonia muschilor oblici externi. De asemenea, elimina cicatrici situate sub nivelul ombilicului, aderente ale pielii, majoritatea vergeturilor peri si subombilicale. Prezenta unei hernii abdominale poate fi rezolvata în conditii ideale indiferent de gravitate, în prezenta unei expuneri extensive regionale.
Miniabdominoplastia cu sau fara lipoaspiratia peretelui abdominal sau a flancurilor este indicata cazurilor cu prezenta excesului cutanat, grade diferite de lipodistrofie, laxitatea musculofasciala, sub nivelul ombilicului. În comparatie cu abdominoplastia totala clasica, miniabdominoplastia se adreseaza cazurilor cu prezenta deformitatilor la nivelul abdomenului inferior si sunt grevate cu o morbiditate redusa precum si o recuperare mult mai rapida.
Candidatul ideal este o persoana activa, tonica, de multe ori supla, nemultumita de conturul abdomenului inferior care îndeosebi în pozitie sezanda proemina disgratios. De asemenea, prezenta cicatricilor, vergeturilor si herniilor la nivelul abdmenului inferior, pot fi excelent tratate în cursul unei miniabdominoplastii. Procedeul nu implica translocarea ombilicului, incizia se plaseaza suprapubian, prelungita uneori la nivelul spinelor iliace prin plicile inghinale. Anestezia poate fi generala, regionala si chiar locala cu analgosedare IV. Nu necesita spitalizare, activitatile fizice si sportive vor fi reluate gradual dupa 4-6 saptamani.
Abdominoplastia este una dintre cele mai frecvente proceduri de chirurgie plastica, care se adreseaza excesului de piele, laxitatii peretelui abdominal si ameliorarii defectelor de contur superior si inferior. Este indicata îndeosebi pentru rejuvenarea abdominala dupa sarcini multiple, scaderi ponderale sau ca urmare a chirurgiei abdominale.
Incizia este suprapubiana, prelungita simetric, lateral spre solduri. Cand incizia se prelungeste pana la unirea posterioara se numeste abdominoplastie totala circumferentiala. Planul de decolare este subcutanat suprafascial pana la nivelul ombilicului sau cicatricilor care vor fi ridicate cu grija. Lamboul abdominal va fi sectionat pe linia mediana pana la nivelul ombilicului care va fi decupat fara a impieta asupra vascularizatiei, apoi disectia va fi prelungita la nivelul xifosternului si lateral la nivelul rebordului costal. Defectele de perete musculofascial pot fi perfect tratate, astfel se poate efectua plicatura si retensionarea muschilor drepti si oblici externi sau cura herniilor abdominale. Apoi se practica rezectia excesului cutaneograsos abdominal, relocarea superioara a ombilicului si sutura în 2-3 planuri. Anestezia este mai profunda, regionala sau generala în functie de timpul operator cu internare 2-3 zile. Primul control este la o saptamana cu suprimarea firelor ombilicale, a drenurilor cand colecteaza sub 40cc. Limitarea eforturilor fizice, activitatii sexuale timp de o luna, contentie elastica externa 3-6 saptamani. Managementul plagii cu cicatrizante.
Abdominoplastia reversa consta în plasarea inciziei între cele doua plici submamare unite pe linia mediana. Candidatul ideal este cel cu exces tegumentar, panicul adipos, laxitate a peretelui în etajul abdominal superior. Implica prezenta diastazei dreptilor, respectiv orificii herniare în etajul abdominal superior. Se recomanda în conjunctie cu alte operatii ale bustului (micsorarea sanilor, ridicarea sanilor etc).
Paniculectomia si respectiv paniculectomia totala poate fi o metoda de reductie abdominala în cazurile cu obezitate morbida pentru o mobilizare mai buna.
Lipoabdominoplastia este o varianta de abdominoplastie mai conservativa, în sensul unei lipoaspiratii extensive abdominale si o decolare limitata xifoombilicala, pastrand perforantele paramediane.