Excesul de tesut rezultat prin expandare mecanica si gravitationala, evolutie ponderala brusca, reducerea tonusului constitutionala sau dobandita, confera aspect redundant cu lipsa fermitatii, alterarea formei si functiei genitale. Rezulta astfel un exces de piele laxa care în absenta sustinerii adecvate, atarna, face cute disarmonice, afecteaza functia de contentie a orificiilor expunand mucoasa vaginala uscaciunii si pierderilor de secretii, care se regasesc apoi pe lenjeria intima individuala. Redundanta pielii preputiului clitorisului, poate lua aspectul unei “glugi”, reducand expunerea si deci excitatia sexuala pe langa aspectul disarmonios. De asemenea abundenta tesuturilor din jur abdominale, coapse precum si regiunea fesiera, se adauga excesului local si deci, trebuie luate în calcul cand se pune problema unei corectii de rejuvenare locala.
Nu de putine ori, constitutional sau nu, acuzele incrimineaza volumul excesiv al labiilor major, fie prin exces al stratului de grasime fie prin hipertrofie labiilor major. Alteori diferentele de culoare ale regiunii genitale cu hiperpigmentarea constitutionala a labiilor minor, la persoanele apartinand în special rasei negre (tipurile de piele IV,V, VI), pot figura printre motivele prezentarii la consultatie. Exista multiple posibilitati de ameliorare si evidentiere “pozitiva” a regiunii anogenitale, putandu-se practica în functie de cauzalitatea acuzelor: procedee perigenitale si procedee genito-anale. Tratamentele regiunii genitale si perigenitale, pot fi de medicina estetica, cum ar fi fillerele injectabile, minim invasive si procedeele chirurgicale.
Augmentarea punctului G - este un procedeu prin care se expune zona punctului G prin elevare cu ajutorul fillerelor (în special pe baza de Ac. hyaluronic) si alteori cu ajutorul implantelor.
Labioplastia este un procedeu chirurgical pentru labiile minor (Minoroplastie) de dimensiuni mari, asimetrice, fiind un discomfort în fata partenerului sexual, o reticenta în purtarea pantalonilor mulati si în practicarea sporturilor. Exista multiple tehnici de reductie si simetrizare a labiilor minor, cele mai noi urmarind prezervarea conturului natural, anatomiei si culorii locale. Astfel excizia în “V”, elimina surplusul conservand tesutul de sustinere, fiind urmat de o cicatrice transversala neexpusa tulburarilor de sensibilitate. Operatia este practicata de cele mai multe ori în anestezie locala eventual completata cu analgosedare I.V. Reintegrarea sociala se face dupa 5-7 zile, cu evitarea statului pe sezut. Reluarea activitatii sexuale se face dupa 4-6 saptamani. Nivelul complicatiilor atribuit acestui procedeu este foarte scazut, pacientele nu acuza tulburari de sensibilitate sau alterari ale excitatiei sexuale.
Clitoropexia sau reductia “glugii” clitorisului, consta în conformarea preputiului clitorisului la forma si dimensiunile corpului clitoridian. Uneori, aceste femei sunt stanjenite de marimea clitorisului cu aparenta unui ” mic penis”. Nu de putine ori aceasta operatie e practicata odata cu labioplastia minor, pe langa reductia preputiala, practicandu-se suturi de fixare superioara a clitorisului. Nu exista un risc al afectarii sensibilitatii locale si senzatiei sexuale.
Exista persoane de sex feminin care pot dezvolta o hipertrofie a clitorisului, ca urmare a tulburarilor hormonale, boli genetice, administrarii de steroizi, nasteri. Reductia clitorisului se practica la nivelul glandului si corpului, fara afectarea senzitivitatii.
Remodelarea labiilor major (Majoroplastia) - reducerea dimensiunilor labiilor mari, aparute consecutiv nasterii, senescentei. Procedeul minim invaziv poate dura 90′, si consta în excizia semilunara a excesului labial în regiunea semivizibila dintre labia major si cea minor. Complicatiile care pot aparea sunt extrem de rare. Reluarea activitatii sociale se face la 5-7 zile si a activitatii sexuale la 4 saptamani.
Lipoaspiratia abdominala poate fi completata de o lipoaspiratie pubiana, pentru ameliorarea diferentelor de nivel locale, iar abdominoplastia se poate asocia cu liftingul pubian pentru verticalizarea vulvei si redarea tonusului genital.
Deformitatile genitale externe consecutiv nasterilor, traumelor postoncologice, pot beneficia de reconstructii cu îmbunatatirea majora a acestor disarmonii.
Cu trecerea timpului si nasterilor, femeile pot prezenta o reducere a tonusului vaginal, liftingul vaginal cu întarirea structurilor peretelui vaginal, poate reda sexualitatea de altadata. În acest scop e practicata rejuvenarea vaginala si vaginoplastia, respectiv perineoplastia la multipare.
Himenoplastia sau reconstructia himenului poate fi o consecinta directa a restrictiilor culturale, religioase si sociale. Prin refacerea himenului se urmareste “aparenta virgina” a femeii.
Consecutiv episoadelor acute hemoroidale, ca o consecinta a fenomenelor de atrofie, pot aparea mariscele hemoroidale cu aspect de piele în exces, care pot fi corectate prin excizie simpla.
Tot mai mult în ultimul timp se contureaza o tendinta de evidentiere a subunitatilor genitale prin augmentare (crestere de volum), cu aportul fillerelor resorbabile pe baza de acid hyaluronic, lipofilling, pentru un plus de fermitate, prospetime, tinerete.
Aceasta abordare se preteaza persoanelor de sex feminin, cu alterari ale volumului structurilor în prezenta unui învelis cutanat sau mucos, normal, ca o consecinta a scaderii ponderale mai mult sau mai putin echilibrate.